Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

"Jag trodde att alla ville bli skådespelare"

Från 2013
Uppdaterad 01.07.2013 10:54.
Stina Ekblad

Stina Ekblad visste alltid att hon ville bli skådespelare. Länge trodde hon att alla andra också ville bli det.

Stina Ekblad är född i Solf i Österbotten och är en finlandssvensk skådespelare som största delen av sitt yrkesliv varit verksam i Sverige.

- Att jag skulle bli skådespelare visste jag redan som barn, av någon alldeles obegriplig anledning. Det var som om jag upplevde att det var själva uryrket, det som alla egentligen ville bli fast alla naturligtvis inte kan bli det, det måste ju finnas läkare och kockar och frisörer och bönder och annat också. Jag tror jag var över trettio innan jag verkligen förstod att alla människor inte alls vill bli skådespelare.

Ekblad arbetade vid Stockholms stadsteater 1980-1988 och har sedan dess varit anställd vid Dramaten. Hon har även varit verksam som lärare vid Teaterhögskolan i Stockholm. Hon är känd för sin personliga och intensiva spelstil och har bland annat spelat obducenten Karin Linder i filmserien om kommissarie Kurt Wallander.

- I mitt sommarprat berättar jag om mitt liv som skådespelare, om hur det är att utsättas för andra personers kritik och varför min amning upprörde så många, framför allt kvinnor.

Bland annat den här musiken spelar Stina Ekblad i sitt sommarprat:

Stina Ekblad sommarpratar den 1 juli kl. 10.05 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan