Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Centrumbiblioteket blir statligt jubileumsprojekt

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 20:32.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Centrumbiblioteket presenterades - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En historisk händelse, en sensation. Det ansåg festpubliken då Paavo Arhinmäki berättade att Helsingfors centrumbibliotek ska bli huvudprojekt under Finlands självständighets 100-årsjubileum 2017.

- Biblioteket är ett vardagsrum som är tillgängligt för alla. Det är mer än bara en byggnad. Ett av få ställen som är till för alla, såväl studerande, affärsman som pensionärer. Och det är gratis, sade Arhinmäki under en presskonferens i förmiddags då vinnarförslaget Käännös utnämndes.

Läs också: Helsingforsare skapade Käännös

Både Arhinmäki och Helsingfors biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen lyfte fram att biblioteken hör till de populäraste och mest använda offentliga tjänsterna bland finländare. Helsingfors bibliotekschef Tuula Haavisto gläds över beskedet som garanterar att centrumbiblioteket torde bli av inom en nära framtid.

- Det är ett stöd som gör det verkligen svårt att dra tillbaka bygget om man sagt det öppet. Jag är jätteglad, säger Haavisto.

Nationell kulturangelägenhet

- Biblioteket symboliserar något som är nära alla. Centrumbiblioteket har en större betydelse än man kan se nu. Vi har många fina byggnader runt Tölöviken men de har ganska hög tröskel. Musikhuset har inte så hemskt hög tröskel men går man på konsert också? Centrumbiblioteket ska vara ett hus dit alla kan komma.

Biblioteket kommer att ligga parallellt med järnvägen i ändan av Tölöviken med Musikhuset, Sanomahuset, museet för nutidskonst Kiasma som grannar och med storslagen balkongutsikt mot riksdagshuset. Prislappen för biblioteket är ännu oskriven. Efter en internationell arkitekttävling har bidraget Käännös utvalts och nu ska staden beräkna vad vinnarbidraget kan kosta att genomföra.

- Jag vågar inte gissa på något. Just nu räknar man mycket noga hur dyr vinnaren kan bli. I Helsingfors budget finns nu 35 miljoner men det är en gammal summa, säger bibliotekschef Haavisto.

Tror du det blir ett tresiffrigt miljonbelopp?

- Nej, det tror jag inte.