Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Från fängelsejobb i Mexiko till diplomat

Från 2013
Uppdaterad 11.07.2013 07:29.
Petra Theman

Petra Theman har en meritlista som få. Nyckeln till framgång är enligt henne att inte planera för mycket.

Programmet är inte längre tillgängligt

Petra Theman är för tillfället verkställande direktör för Favex (Finnish Film & Audiovisual Export) men kommer från och med augusti att återgå till sitt jobb som diplomat. Att hoppa mellan olika jobb och utmaningar är inget nytt för Theman som beskriver sin meritlista som "helt galen".

- Jag är ett nyfiket naturbarn, som inte planerar mitt liv och som trivs bäst i mångkulturella miljöer. Jag har jobbat med allt från fängelsejobb i Mexiko till krävande diplomatjobb mitt i en stor internationell konflikt, och det är precis så här jag vill ha det, säger Theman.

Också privat lever Theman ett hektiskt liv med två tonåriga döttrar som ifrågasätter det mesta Theman gör eller säger.

- I mitt sommarprat pratar jag om karriärplanering och hur en sak lett till en annan, om vad vi kan lära oss av Latinamerika och hur mentala landskap är viktiga för folk som lever utomlands.

Själv tänker Theman ofta på Bromarv, som är hennes sommarparadis och stället där hennes mamma vuxit upp. Musiken följer som en röd tråd genom Themans sommarprat.

Petra Theman är född i Lojo och bosatt i Helsingfors.

Bland annat den här musiken spelar Petra Theman i sitt sommarprat:

Petra Theman sommarpratar den 11 juli kl. 10.05 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan