Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Veckans andaktstalare: Birgitta Strandberg-Rasmus

Från 2013

Vem är jag?
Jag ombads att precentera mig själv som veckans talare. Vem är jag? Den frågan har jag fått ställa mig många gånger under livet. Mitt jag lever och förändras. Den jag var för 50 år sedan är inte samma jag som idag. Vem var jag i min familj, vilken roll hade jag i syskonskaran? Vem var jag i skolan? Vem är jag som partner? Vem är jag som mamma? Vem är jag i mitt arbete? Det levda livet har bidragit till den jag som jag tror mig vara idag..

Jag bor och lever i en nyfamilj med make och sammanlagt 5 ungdomar. Mina tre barn, som är unga vuxna idag, miste sin far i cancer för tio år sedan. Min nuvarande make har två barn, unga vuxna de också, de i sin tur blev utan mamma alltför tidigt. Jag har ett barnbarn med klara ögon, min ögonsten. Av denna skara ungdomar flyttar de två yngsta ut i höst och inleder sina studier på annan ort. Tomma boets fas i livet är på intågande. Vem är jag då?

Kanske är det annalkande tomma boet som inspirerat mig till min nya hobby, katter. Artur, en Russian Blue, införskaffade vi för två år sedan och Albert, en Ocicat, kom för några veckor sedan med sitt pick och pack. Det är fascinerande att se hur olika dessa två katter är till lynne och beteende, individer, precis som vi människor. Katter har mycket att lära oss. De kan det där med att ”Carpe Diem”, framförallt att vila tillräckligt ofta och länge i en solig vrå.

Mitt liv har varit smultrondoft vid ”kytovägen”, kärleksrus och vandring i tåredalen, euforisk glädje i förlossningssalen, förtvivlan över att inte orka och räcka till i vardagen. Min tro har stötts och blötts, den enkla barnatron har fått sig många törnar och Gud och jag har arbetat oss fram till en alldeles egen unik relation, det finns inga entydiga enkla sanningar i trosfrågor. Men, jag är trygg i min upplevelse - jag vet att det finns någon som är större än jag och som ser längre än jag. Vägen fram till mitt arbete som familjerådgivare har varit lång och krokig, men jag har idag en känsla av att ”jag hittat hem”- det är här och såhär jag vill leva, bo och arbeta. Tills jag skall göra något annat. Det här är jag i skrivande stund.