Alternativa preventivmedel hamnar i skymundan
Uppståndelsen kring p-pillren har höjt rösterna för hormonfria preventivmedel. Här dominerar p-pillren starkt, men nya rekommendationer är under arbete. Läkarförbundet försäkrar ändå att p-pillren ständigt utvecklas och bara behöver undvikas om riskfaktorerna är höga.
Läkare i Finland skriver oftast ut p-piller och de alternativa preventivmedlen hamnar i skymundan. Att p-piller skulle vara det enda riktigt säkra alternativet är en uppfattning som de svenska barnmorskorna Birgit Linderoth och Irene Ivarsson vill ändra på. De talar om så kallade naturliga metoder, som kondomer för både män och kvinnor, pessar, spiraler o.s.v.
Tidigare var det mäns och kvinnors eget ansvar att använda mekaniska preventivmedel, men på 60-talet blev det en medicinsk syn på födelsekontrollen.
Linderoth tror att orsaken till att många av alternativen inte rekommenderas är att de helt enkelt inte är ekonomiskt lönsamma.
På Läkarförbundet här hemma säger man att användarna ändå föredrar p-pillren, som nuförtiden har lägre hormonhalter.
- Den nya generationens p-piller har betydligt lägre hormonhalter än då de kom på 60-talet.
Hormonella preventivmedel passar inte alla
De mekaniska metoderna är visserligen ofta säkra, men kan å andra sidan kännas obekväma och minska välbehaget.
Risto Ihalainen på Läkarförbundet säger att läkarna alltid ska överväga p-piller om kvinnan röker, är över 35 år, har övervikt, eller om det har förekommit blodproppar i släkten. Dessutom är migrän och p-piller inte en god kombination.
-Till riskzonen hör 3-4 % av kvinnorna, säger Ihalainen.
Den finska läkarföreningen Duodecim utarbetar som bäst nya rekommendationer i frågan, som väntas bli klara om två år och behandlar alla slags preventivmedel. Gynekologer menar att p-piller inte behöver vara det enda alternativet.
- Åt unga kvinnor skriver jag hellre ut gulkroppshormoner i stället, säger gynekolog Erja Hiltunen.
Spiraler är också ett säkert alternativ som nuförtiden inte kräver att man har genomgått en förlossning.
Naturlig familjeplanering är en miljövänlig risktagning
Barnmorskorna Linderoth och Ivarsson förespråkar också vad de kallar naturlig familjeplanering, alltså att man inte alls använder egentliga preventivmedel utan själv har koll på sin ägglossning.
- I Norden ingår metoden varken i läkarnas eller sjukskötarnas utbildning. Globalt är naturlig familjeplanering lika vanlig som p-piller, säger Ivarsson
Hon har lärt sig metoden i Afrika och skrivit instruktionsböcker för nordiska kvinnor.
Gynekologer som Yle Nyheter har talat med ställer sig ändå skeptiska till metoden eftersom spermierna kan överleva längre än man tror. Vi har redan mycket oplanerade graviditeter. Åtminstone kondom är alltså det som gäller. Då skyddar man sig också mot könssjukdomar.