Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mera motion tack vare Bukklubben

Från 2013
Lisbeth Bäck i Bukklubben
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Sedan mitten av mars har Lisbeth Bäck gått in för att hitta en hälsosammare livsstil. Då gick hon med i Bukklubben som är ett samarbetsprojekt mellan Folkhälsan och Korsholms kommun med målsättning att lära ut hälsosammare livsvanor. Vi har följt med Lisbeth sedan starten och hon sammanfattar sin framgång som varierande.

- Vissa veckor är jag mera aktiv, andra mindre, men det jämnar väl ut sig. Jag har blivit bättre på att motionera än på att äta jätte hälsosamt, säger Lisbeth.

Ganska långt följer Lisbeth Bäck ändå grönsaksrekommendationerna och tänker på vad hon äter. Största behållningen av kursen hittills har hon fått av just den medvetenhet som deltagandet har skapat kring mat och motion.

- Jag vet hur lite jag rör på mig och hur mycket jag äter, säger Lisbeth.

Lisbeth Bäck i bukklubben

Programmet är inte längre tillgängligt

En målsättning för Lisbeth Bäck har också varit att hela tiden få lite mera steg i sin stegmätare från vecka till vecka. Det tycker hon lyckats bra.

- Jag har kommit igång med motionerandet även om det varierar rätt mycket från vecka till vecka, säger Lisbeth.

Att träffa de andra medlemmarna i gruppen på ca 20 personer har också enligt Lisbeth varit ett bra sätt att få mer inspiration. Senaste träffen handlade om stresshantering och på samma gång berättade man för varann hur det gått och var man stod när det gällde ens personliga målsättningar.

- Jag fick en liten kicka av träffen, de flesta visade tummen upp och vissa av medlemmarna hade redan nått sina mål. Och så får man diskutera lite vad man skall göra och inte göra, säger Lisbeth Bäck.

Sommaren kommer att medföra vissa utmaningar då man har mera tid för fester och njutning. Men samtidigt blir det också mera vardagsmotion i och med gräsklippning och andra trädgårdssysslor tror Lisbeth Bäck.