Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Ekonomin allt viktigare del av utrikespolitiken"

Från 2013
Uppdaterad 17.06.2013 14:58.
Bildtext Mari Kiviniemi (C), Jyrki Katainen (Saml) och Alexander Stubb (Saml).
Bild: Lehtikuva

Politiker och andra experter har diskuterat Finlands utrikes- och säkerhetspolitik vid president Sauli Niinistös sommarbostad Gullranda den här morgonen.

Bildtext Björn Wahlroos.
Bild: Lehtikuva

Flera talare betonade att den ekonomiska politiken är en allt viktigare del av utrikespolitiken. Björn Wahlroos sade till exempel att de ekonomiska utsikterna definitivt hör till Europa största utmaningar.

Också Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb (Saml) anser att utrikespolitiken och den ekonomiska politiken överlappar varandra. Han sade att diplomatkåren står inför stora förändringar då resurserna minskar samtidigt som det finns ett behov för bredare nätverk.

Diskussionerna handlade också om i hur hög grad Finland borde alliera sig och om förhållandet till militäralliansen Nato. Vänsterungas ordförande Li Anderson sade att Finland borde definiera sig självt som icke-allierat. Hon frågade ministrarna vad situationen är för tillfället.

Bildtext Li Andersson.
Bild: Lehtikuva

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) medgav att Finland har närmat sig Nato men sade också att ämnet inte har diskuterats mycket i offentligheten.

Hautala vill fokusera på mänskliga rättigheter

Bistånds- och utvecklingsminister Heidi Hautala (Gröna) förundrar sig över president Sauli Niinistös tidigare synpunkter om att handeln borde gå före mänskliga rättigheter och att man borde vara tyst om biståndspolitik och -samarbete.

− Kanske presidenten inte har hunnit följa med de reformer som genomförts inom biståndspolitiken, frågar Hautala i ett pressmeddelande. Jag har velat lyfta fram de mänskliga rättigheterna i fokus för all biståndspolitik och -samarbete, säger Hautala. Det är viktigt att konsekvent och kreativt främja mänskliga rättigheter i all utrikespolitik, betonar hon.

Omkring nittio experter inom olika områden är inbjudna till diskussionstillfället på Gullranda.

Läs också: Niinistö vill skapa debatt om säkerhetspolitiken