Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vegas sommarprogram Kustvägen besökte Sideby

Från 2013
Uppdaterad 17.06.2013 13:05.
Bror Eriksson, Tomas Teir och Nina Ingves
Bildtext Bror Eriksson, Tomas Teir och Nina Ingves
Bild: YLE/Pia Lagus

Sideby är en liten by i Sydösterbotten med omkring 200 invånare. Här är det framförallt samhörigheten och närheten till havet och naturen som fått sidebybor att hållas i sin by och flytta tillbaka efter studier och jobb på annan ort. I Radio Vega Österbottens sommarprogram Kustvägen stannade vi upp i Sideby och träffade Nina Ingves som flyttat tillbaka efter studier och jobb i Vasa, Tomas Teir som jobbar som skogsföretagare och Bror Eriksson som är ordförande i byaföreningen.

- Jag har varit tvungen att bo i en stad under min skoltid, men i en stad finns det ingenting att göra men här räcker tiden aldrig till att göra allt vad man vill, säger Tomas Teir.

Den gamla byskolan är centrum av Sideby. Där hålls alla sammanträden där har man kiosk, minigolf och brandstation. Sideby byaförening köpte skolan av Kristinestad för en symbolisk summa 2005. Sideby var en egen kommun ända till 1973 och på den tiden var det också betydligt livligare i byn. Då fanns det ännu nio affärer och sex skolor i Sideby. Numera finns det ingen skola men en butik i alla fall. På sommaren ökar befolkningsmängden betydligt tack vare alla sommarboende.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Redan vid påsk börjar man se att antalet bilar blir fler. Speciellt under juli månad är det många gånger om befolkningsmängden, säger Nina Ingves.

- En stor fördel med Sideby är att avstånden mellan gårdarna är korta. Barnen kan cykla till kompisar och alla känner alla. Skulle det hända någonting åt något barn vet alla vems barn det är frågan om och barnet får garanterat skjuts hem, säger Tomas Teir.

Sammanhållningen i Sideby har alltid varit god och talkoandan och hjälpsamheten en självklarhet. Förr var det talkon så gott som varje kväll och på somrarna hade man ofta pärtspikartalkon.

- De var så välbesökta talkon så att alla rymdes inte ens på taken alla gånger, säger Bror Eriksson.

- En stark bidragande orsak till att vi valde att flytta hit till Sideby var just sammanhållningen och den trevliga andan som finns i byn. Man vill känna att man hör hemma och får vara med i gemenskapen, säger Nina Ingves.

För besökare har Sideby naturupplevelser och öppet hav att erbjuda. Dessutom kan byn ståta med hembygdsgården på Kilen med lång historia.

- Förutom naturupplevelserna man kan få här så finns det en del besöksmål, säger Nina Ingves.