Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antti Kempas gav upp kampen mot skadorna

Från 2013
Antti Kempas
Bildtext Antti Kempas jublade över sin elfte plats i Osaka.
Bild: EPA / Kimimasa Mayama

Gångaren Antti Kempas meddelade på söndagen att han avslutar sin tävlingskarriär. Enligt Kempas var den olycka han drabbades av år 2008 vändpunkten i karriären.

Kempas gjorde ett träningspass på cykel då han blev påkörd av en bil och skadade sig allvarligt.
- Efter olyckan var jag förföljd av skador. År 2009 gick i återhämtningens tecken och jag kunde inte tävla över huvud taget. Jag var i praktiken tvungen att inleda min gångarkarriär från noll år 2010 och det betydde att jag gav ett för stort försprång till mina konkurrenter, säger Kempas.

Den 32-årige Kempas deltog på söndagen i FM-tävlingarna i Konnevesi och målet var att ge ett formbesked med tanke på VM i Moskva. Han blev dock från sin målsättning på två timmar och 18 minuter i 30-kilometersloppet..
- Jag hade stora förväntningar inför den här säsongen. Målet var att tävla i Moskva men en fotskada i våras ledde till att jag tappade formen.

Tufft beslut

Beslutet att avsluta karriären var tufft och resultatet av långvarig tankeprocess. De främsta orsakerna till beslutet var skadebekymren och ekonomin.
- Jag skulle ha tappat en stor del av mitt ekonomiska stöd då VM-drömmen gick i kras. Jag skulle sannolikt ha gått miste om min plats i förbundets träningsgrupper och det skulle ha varit ekonomiskt svårt att fortsätta karriären. Jag hade den här säsongen inte en enda sponsor, säger Kempas.

Under sin karriär deltog Kempas i två OS och två VM-tävlingarna. Höjdpunkterna var elfte platsen i VM i Osaka år 2007 och 20:e platsen i OS i Peking 2008.