Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Black Sabbath etta igen efter 43 år

Från 2013
Uppdaterad 17.06.2013 19:15.
Bild: Terje Bendiksby / EPA / All Over Press

Det brittiska metallbandet Black Sabbath gör historia och stiger till etta på landets albumlista efter en paus på 43 år. Enligt The Guardian är det den längsta pausen mellan två topplaceringar någonsin.

Rod Stewart gjorde ett liknande rekord i maj, men den pausen varade bara i 34 år.

Senast Black Sabbath var etta var då de släppte skivan Paranoid år 1970. Nu steg de till toppen med den nyutgivna skivan 13.

Frontfiguren Ozzy Osbourne säger till The Guardian att han är chockad över framgången och att de aldrig har stigit till toppen så här snabbt.

Osbourne, Tony Iommi, Bill Ward och Geezer Butler återförenades i slutet av 2011 för att spela in en ny skivan och dra ut på turné i Europa. Planerna på att uppträda skrotades nästan helt och hållet när Iommi diagnostiserades med cancer i början av 2012. Gruppen spelade endast tre konserter. Innan konserterna meddelande trummisen Bill Ward att han hoppar av projektet. Han var missnöjd med kontraktet han erbjöds. Han ersattes av Tommy Clufetos. På den nya skivan, som producerades av Rick Rubin, är det däremot Brad Wilk från Rage Against The Machine som spelar trummor.

Inspelningarna av den nya skivan inleddes i maj 2012. Det är första gången som de tre originalmedlemmarna, Osbourne, Iommi och Butler, ger ut en skiva tillsammans sedan 1978.

Black Sabbath uppträder i Helsingfors i november.