Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Inbesparingarna ett nödvändigt ont”

Från 2013
Uppdaterad 18.06.2013 11:43.
Ett euromynt
Bildtext Åbo måste minska på utgifterna och öka på inkomsterna för att balansera ekonomin.
Bild: Yle/Pekka Sipilä

Skattesatsen i Åbo höjs och gruppstorlekarna i skolorna ökar. Bland annat de här åtgärderna ingår i sparpaketet som beslutsfattarna i Åbo godkände efter omröstning på måndagen.

Många politiker kallar paketet för ett nödvändigt ont i en situation där staden måste minska på utgifterna och öka på inkomsterna för att balansera ekonomin.

Sparåtgärderna berör allt från basservice och utbildning till kultur. Till exempel höjer staden priset på bussbiljetterna och inträdespriserna till museer. Inom social- och hälsovården fortsätter staden att satsa på öppenvård och förebyggande arbete. Staden ska också se över sina fastigheter och säljer bland annat restaurangerna Skolan och Samppalinna, Honkapirtti i Runsala och jazzpaviljongen Vaakahuone. Det blir också dyrare att parkera fel. Simhallarna i Laustis och Patis hotades av stängningar men efter en kompromiss kommer deras öppettider att minska.

De flesta politikerna var överens om att en skattehöjning också är aktuell i Åbo men enligt måndagens beslut återkommer man till frågan på nytt i samband med budgetförhandlingarna i höst. Förslaget är att skattesatsen höjs med en procentenhet från 18,75 till 19,75 procent.

Mest debatt i fullmäktige väckte förslaget att öka på gruppstorlekarna i skolorna från 19 till 20,5 elever. Vänsterförbundet var mest kritisk och röstade emot paketet. Fullmäktigegruppens ordförande Li Andersson kallade paketet för en sillsallad av otillräckliga och halvhjärtade förslag.

Enligt SFP:s Stefan Wallin är åtgärderna nödvändiga eftersom staden inte kan fortsätta att leva på lånade pengar och nämner att Åbo i år lyfter 90 miljoner euro mera lån.

- Det är en besk medicin men det finns inte många alternativ när ekonomin sackar efter.

SDP:s gruppordförande Jarmo Rosenlöf säger att paketet som nu klubbades igenom var ett resultat av långa och svåra förhandlingar mellan fullmäktigegrupperna. Han kallar åtgärderna för en hyfsad kompromiss i en svår situation. Han är ändå oroad över ifall åtgärderna är tillräckliga med tanke på de dystra ekonomiska framtidsutsikterna i Finland.