Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Icke-handikappade bor i bostäder för handikappade

Från 2013
Bildtext Kvinnan har inga behov av att bo i en bostad anpassad för en person med ett handikapp, men trots det hittar staden ingen annan b
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Icke-handikappade bor i bostäder som är anpassade för personer med handikapp i Esbo. Det här samtidigt som det finns stor efterfrågan på bostäder för personer med funktionsnedsättning i hela huvudstadsregionen och köerna till bostäderna är långa.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade i fredags om att det finns brist på bostäder för personer med handikapp. En kvinna, som vill vara anonym, reagerade på nyheten och kontaktade redaktionen.

- Min far hade ett handikapp och jag stannade kvar i hans lägenhet efter hans bortgång. Och eftersom det verkar finnas en brist på bostäder för handikappade anser jag det vara onödigt att jag, som inte är handikappad, bor i en. Jag skulle nöja mig med en mindre bostad, berättar kvinnan och tillägger att hon också har grannar som bor i handikappanpassade bostäder fastän de inte har ett handikapp.

Kvinnan bor i Hagalund. Hon vill vara anonym eftersom hon tror att det annars skulle försvåra hennes jakt på en ny bostad.

Bostadsbolag: "Ingen brist på handikappbostäder"

Kvinnan berättar att hon har varit i kontakt med stadens bostadsbolag Esbo Bostäder Ab, som äger hennes bostad.

- Jag har skrivit i min ansökan om att byta till en mindre bostad att jag bor i en bostad som är anpassad för personer med handikapp fastän jag inte behöver en sådan bostad. Jag har också ringt och påpekat att det säkert finns personer som är i ett större behov av en handikappanpassad bostad än jag är.

Vad har du då fått för svar?
- Att det inte finns mindre bostäder, men samtidigt har andra som bor i samma hus flyttat in i mindre bostäder, men jag har inte fått någon förfrågan om de bostäderna.

Esbo Bostäders vd Seppo Kallio säger att det inte alls är någonting konstigt med förfarandet.

- Om ett hyreskontrakt i en bostad anpassad för en person med handikapp tar slut erbjuds bostaden åt någon annan. Och om det då inte finns någon som är i behov av en handikappanpassad bostad går bostaden till en icke-handikappad. Vi kan inte heller ha bostäder att stå tomma, säger Kallio.

Men det finns ju brist på bostäder anpassade för handikappade.
- Det stämmer inte riktigt. Det finns inte alls någon brist, säger Kallio och avslutar telefonsamtalet.

"Staden borde informera bättre"

Vid Esbo stads handikappservice säger man att det inte alltid räcker med en bostad anpassad för en person med handikapp.

- Det behövs också ofta annat stöd i vardagen, så enbart bostäder anpassade för handikappade förkortar inte den långa bostadskön inom den här gruppen, säger Lena Astala, chefsinstruktör för stadens handikappservice.

Marjaliisa Björkman vid Boendeservicestiftelsen Aspa säger att det just nu finns 12 Esbobor som anmält intresse till Aspa om en handikappanpassad bostad.

Kvinnan anser att staden nu borde informera personer med handikapp om att det finns bostäder för dem som inte används fullt ut.

- Många personer med ett handikapp känner inte till det rådande utbudet av bostäder menade för dem. I och med min fars situation vet jag att personer med ett handikapp ofta blir nedtryckta och att informationen inte löper.