Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Invandrare större tillgång än belastning för samhället

Från 2013
Uppdaterad 18.06.2013 12:44.
spargris gjord av glas
Bild: Yle /Jennifer Granqvist

Invandrare är en större ekonomisk tillgång än börda för samhället också i Finland, visar en färsk OECD-jämförelse.

Invandrare inbringar alltså mer pengar till den offentliga sektorn i skatter och socialskydds- och pensionsavgifter, än vad de får i form av olika tjänster och inkomstöverföringar.

Rapporten slår fast att Finlands offentliga sektor efter en uträkning blir på plus med en summa som motsvarar 0,16 procent av bruttonationalprodukten. De här siffrorna baserar sig på statistik från 2007-2009.

De kostnader som invandrare förorsakar samhället är mindre än kostnaderna för urbefolkningen, eftersom en stor del av invandrarna är yngre och i arbetsför ålder, och behovet av social- och hälsovårdstjänster är mindre.

Enligt rapporten gynnas de flesta EU-länderna av invandring.

De största vinnarna i jämförelsen är Luxemburg och Schweitz. Finland och Sverige ligger lite under genomsnittet.

Bland alla OECD-länder i genomsnitt påverkar invandringen statsfinanserna ringa, vilket betyder att invandringen varken är en märkbar börda eller en inkomstkälla.

Uppfattningen i Europa, Kanada och USA är ändå i stor utsträckning att invandringen belastar samhället mer än vad den bringar in.

Enligt skribenterna beror det här bland annat på att invandringskritiska grupper aktivt vill upprätthålla just den här uppfattningen för politiska ändamål.

Rapporten finns att läsa här.

Helsingin Sanomat rapporterade först om siffrorna för Finlands del.

Diskussion om artikeln