Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bakslag för Nordkalk på Gotland

Från 2013
Uppdaterad 18.06.2013 12:10.
Bild: Svenska Dagbladet

Högsta domstolen i Sverige har beslutat att Nordkalks kalkbrytning på Gotland måste prövas på nytt. I en lång strid mellan bolaget och miljöaktivister betyder det en mellanseger för aktivisterna.

HD upphäver nu bolagets tillstånd att bedriva kalkstenstäkt vid Bungetäkten på norra Gotland.

Enligt Nordkalk betyder det att produktionen ytterligare måste anpassas.

- Efter den långa och osäkra process som redan nu pågått i över 8 år, har vi redan tvingats anpassa produktionen. I och med detta besked kommer ytterligare åtgärder att bli nödvändiga, skriver Anders Mattsson, VD för Nordkalk AB, i ett pressmeddelande.

Juridiska förhandlingar har pågått i åratal, och i augusti i fjol kulminerade striden i omfattande protester vid det planerade brottet.

Bunge ligger vid två Natura 2000-områden. Miljöaktivister, bland annat fältbiologer, anser att kalkbrottet förstör grundvattnet på ön.

Tillståndsprocessen har kritiserats bland annat av Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen.

År 2012 bevijade Mark- och miljööverdomstolen Nordkalk tillstånd att anlägga ett nytt kalkbrott i Bunge. Den regionala miljödomstolen sade däremot nej. Nu skickas prövningen tillbaka till Mark- och miljööverdomstolen.

En sammanhållen tillståndsprövning ska nu göras av alla de effekter som täktverksamheten kan få på de skyddade områdena, skriver HD i sitt beslut.

Bolaget är hoppfullt.

- Nu får vi anpassa oss till HD:s beslut och fortsätta den rättsliga processen ytterligare en tid. Vi hoppas trots allt på en skyndsam prövning med ett i slutändan positivt besked, tillägger Mattsson.

Högsta domstolen, DN

Diskussion om artikeln