Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommunreformen kan dra ut på tiden

Från 2013
Uppdaterad 18.06.2013 20:47.
Programmet är inte längre tillgängligt

Kommunfusionerna i Finland skjuts framåt, bestämde riksdagens grundlagsutskott.

Riksdagens grundlagsutskott slog i dag fast att kommunerna inte kan tvingas utreda fusioner innan de vet hur social- och hälsovården ska arrangeras i framtiden. Det går heller inte att bestämma om en exakt tid för hur länge utredningarna får ta i detta skede. Grundlagsutskottet rekommenderar sex månader som en minimitid.

Enligt grundlagsutskottet kan man ge en deadline åt kommunerna först efter att lagstiftningen kring social- och hälsovårdsreformen har godkänts.

Utskottets ordförande Johannes Koskinen från Socialdemokraterna vill inte spekulera i vad detta betyder för hela kommunreformen.

– Det är viktigt att kommunerna kommer igång med sina utredningar. Därefter beror det på hur snabbt regeringen kan bereda social- och hälsovårdslagstiftningen.

Förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen från Samlingspartiet säger att regeringen kommer att göra allt för att få klar vårdreformen så snabbt som möjligt, så att kommunreformen kan ta fart på allvar, men alla tror inte på att det lyckas.

– I värsta fall visar det sig att de kommuner som väljer att göra utredningar har gjort det helt i onödan, säger Sannfinländarnas Kimmo Kivelä.