Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Vi har ingen Zlatan i Finland.. ännu"

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2013 12:23.
Bildtext Tim Sparv.

Han är 26 år gammal. Han har spelat 32 landskamper och otaliga matcher som proffs ute i Europa. I dagarna flyttar han till Tyskland där han skall spela för laget Greuther Fürth. Förutom att hans dagar fylls med fotbollsträningar och matcher så läser han även böcker. Tim Sparv heter fotbollspelaren som är först ute i Älska sommars bokserie.

När man är en ung man som har en lysande fotbollskarriär finns det inte mycket tid för läsande. Men Tim Sparv gillar att läsa. Han vill tipsa om boken Jag är Zlatan Ibrahimović, skriven av Zlatan själv tillsammans med journalisten David Lagercrantz.

- Jag hinner med ungefär 4-5 böcker om året och då helst biografier. Och Jag är Zlatan Ibrahimović, slukade jag. Boken handlar om den svenska fotbollsspelaren Zlatan och om hans liv både på och utanför fotbollsplanen. Han är väldigt speciell och skiljer sig mycket från en vanlig Svensson. Den där karisman hittar vi inte hos en spelare här i landet. Men han har ju också en mycket tuff bakgrund och det har format honom ganska mycket.

Tim tycker att det finns vissa likheter i det livet han lever som fotbollsproffs och det man kan läsa om i boken.

Bild: Yle/Kati Enkvist

- Vissa saker påminner om mitt liv men vi är helt olika som personer. Den ständiga pressen att leverera hela tiden finns där för alla som spelar på den här nivån, säger Sparv.

- Boken är lätt att läsa och den är svår att lägga ifrån sig. Den ger väldigt mycket för den som känner till fotbollsvärlden men även för den som är mera obekant med Zlatan och hans liv. Händelserna är intressanta och man får en känsla av att Zlatan är ärlig i vad han berättar.

Tim har läst en hel del fotbollsbiografier och den här boken är intressant och lättläst. Jag är Zlatan Ibrahimović får skolvitsordet 7,5.

När kommer vi att få läsa Tim Sparvs självbiografi?

- Tja, jag tror inte att den skulle sälja så mycket, säger Tim och skrattar.

Men man vet aldrig. Tim Sparv kan ännu bli en av våra mest lysande fotbollsspelare.

Älska sommar, med Jukka och Kati, hör ni varje sommarfredag och lördag klockan 14-17 och 10-14.

Ormbett