Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pojo kommunhus kan bli hotelliknande lyxlägenheter

Från 2013
Uppdaterad 19.06.2013 10:29.
Bastuavdelningen är i källarvåningen i Pojo kommunhus.
Bildtext Idag finns en bastuavdelning i Pojo kommunhus källare.

Det tidigare Pojo kommunhus på över 3000 kvadratmeter ska bli 24 lyxiga bostäder på 50-60 kvadratmeter.

Det är mannen som ritade Pojo kommunhus i tiderna, Lasse Heikkinen, som tillsammans med Markku Valo vill få liv i den ståtliga byggnaden som nu står tom.
Det har planer på att ändra huset från kontor till aktielägenheter med hotellliknande boende. Till exempel ska man kunna få städtjänster eller mat ordnad till sin lägenhet och en reception ska finnas i nedre våningen som ska vara öppen dygnet runt. I källlarvåningen finns idag en simbassäng och den är planerad att tas i bruk inte bara för husets invånare, det finns också planer på att man kunde öppna den några kvällar i veckan för allmänheten, berättar Lasse Heikkinen. Heikkinen vill inte just nu ställa upp på en bandad intervju.

Östra korridorslängorna i Pojo kommunhus, andra våningen.
Bildtext Interiör från Pojo kommunhus hösten 2011.

- Bra om det kommer i användning, säger en man om planerna.
- Vi har hoppats att det skulle bli något för oss äldre, vi är ju ganska många äldre i Pojo och Mariahemmet passar inte för alla, säger den här Pojodamen när hon får höra om de planerade lägenheterna .
Hon hoppas också att den oanvända simbassängen skulle tas i bruk.

Simbassängen som aldrig färdigställdes i källarvåningen i Pojo kommunhus.
Bildtext Simbassängen har aldrig tagits i bruk. Bilden tagen 2011.

Lasse Heikkinen är ett bekant namn i Pojo.
- Han känner huset och vet vad han kan göra, det blir säkert bra, säger en Pojobo.
- När man hör vilka som är köparna... det är inte mycket att lita på, säger en annan.
- Det är förvånande att det blev fuktskador så snabbt i ett relativt nytt hus, säger en man utanför butiken.

Lasse Heikkinen har inte bara ritat Pojo kommunhus i slutet av 1970-talet, utan också Pojo bibliotek. Han har kallats för Pojos hovleverantör och kommunhuset fick skämtsamt namnet "Mini-Finlandiahuset". Det är beklätt med lapsk marmor och bara stenarna sysselsatte 12 personer för ett halvt år i Tervola där de hämtades ifrån. Det var alltså inget billigt projekt som Pojos dåvarande kommundirektör, den så kallade Pojo-Kalle, stod i spetsen för - något som inte sågs med blida ögon av alla eftersom det samtidigt försvann ett femhundratal arbetsplatser från närregionen. Men projektet blev lite på hälft - simbassängen i den fina bastuavdelningen blev aldrig färdigkaklad.

Under 2009, första året som staden Raseborg fanns, stängdes kommunhuset på grund av mögel och efter det har turerna varit många. Det har sanerats mellan 2009 och 2011 och framtiden har varit oviss. Ska det säljas, inhysa stadens förvaltning, skolor eller kanske bli ett kulturcentrum?

I februari 2012 berättade Yle Västnyland att det fanns en seriös köpare, och Lasse Heikkinen säger att han hade planer för huset redan då, men att planerna sedan dess har utvecklats.
Kommunhuset kostar nu 850 000 euro, men då ingår ett outbrutet markområde på 3600 kvadratmeter. Från början hade staden tänkt att priset skulle vara 880 000 euro och tomten skulle inte höra med i den summan.

Men nu gäller det först att få lägenheterna marknadsförda och sålda, för det är bara om det säljs tillräckligt många bostäder som herrarna går in för projektet, de förbinder sig inte att köpa om inte lägenheterna går åt. Heikkinen säger att det finns ett intresse och några lägenheter skulle redan ha köpare. Han lyfter upp närheten till Pojos golfbanor som fördelar och säger att det ju finns all service inom räckhåll i Pojo - som dessutom är både naturskönt och havsnära.

Se ett tv-program från år 1979 om det då splitternya kommunhuset

Länkar till de senaste årens rumba kring kommunhuset

Juni 2009 Pojo kommunhus stängs på grund av mögel
November 2010 Pojo kommunhus renoverat men oklart vad det behövs till
Juni 2011 Raseborgs personal kanske till Pojo kommunhus igen
Oktober 2011 Styrelsen röstade - ingen förvaltning till Pojo
December 2011 Orealistiskt med skola till Pojo kommunhus
December 2011 Skolorna kunde flytta till kommunhuset
December 2011 Tidigare kommundirektör Pojo-Kalle blickar tillbaka
Januari 2012 Pojo kommunhus säljs
Februari 2012 Politiker från Pojo protesterar mot att kommunhuset ska säljas
Februari 2012 Seriös köpare till Pojo kommunhus