Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det var en gång: Nya bastun i Dalsbruk

Från 2013
Uppdaterad 30.06.2015 15:44.
Bildtext Nya bastun i Dalsbruk bär på många minnen.
Bild: Yle/Jesper Alm

Det var en gång en bastu. Den hade duschar, badkar, sovalkover och en baderska.

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Åboland: Det var en gång en bastu i Dalsbruk

Programmet är inte längre tillgängligt

Sammanlagt var bastubyggnaden nästan tvåhundra kvadratmeter stor och inbegrep också tvätteri, torkutrymmen och baderskans bostad.

Eftersom bastun, som byggdes 1902, var nyare än den gamla bastun från 1880-talet fick den heta nya bastun. Men den kallades också för tjänstemannabastun eftersom den gamla bastun var arbetarnas och denna bastu användes av tjänstemännen och deras kunder.

Bastun finns fortfarande i dag. Den ligger inbäddad bland träd och buskar i parken i Dalsbruk och inomhus ser det ut som om någon just badat färdigt, avslutat sin tupplur i en av sovalkoverna, druckit ur sin öl och sagt adjö åt baderskan.

Men tiderna då baderskan skrubbade gubbarna rena och president Kekkonen med sovjetiska handelskammarens representanter kastade bad uppe på den högsta laven, är förbi. Den sista baderskan slutade på 1980-talet och sedan dess har bastun fungerat främst som stålfabrikens representationsbastu.

Göran Blomberg (f 1940) fungerade i början av 1990-talet som platschef på bruket och enligt honom var bastun bästa tänkbara forum för information.

Avklädda, i hettan, hade alla lätt att komma överens.