Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Centern har det största stödet

Från 2013
Uppdaterad 19.06.2013 08:19.
Bild: Yle / Anssi Leppänen

Samlingspartiet och Socialdemokraterna fortsätter att tappa väljare, visar Helsingin Sanomats gallup. Samtidigt håller Centern på att dra upp en lucka till de två regeringspartierna.

Om riksdagsval skulle hållas i dag skulle Centern få 20,6 procent av rösterna, visar gallupen. Samlingspartiets väljarstöd har sjunkit till under 20 procent för första gången på nästan tio år i HS mätningar, och ligger nu på 19,1 procent. SDP skulle få 16,8 procent av finländarnas röster.

Ville Pernaa som forskar i politik vid Åbo universitet säger till tidningen att våren har varit svår för regeringen. Enligt honom är det svårt att säga om Centerns frammarsch har skett tack vare eller trots den nya ordföranden Juha Sipilä.

Det andra stora oppositionspartiet Sannfinländarna ligger hack i häl på Samlingspartiet, med ett väljarstöd på 18,6 procent.

Knappt 2 500 finländare svarade på gallupen, som gjordes i slutet av maj och början av juni. Felmarginalen är knappt två procent i båda riktningarna.

Helsingin Sanomat har också frågat vilket parti väljarna skulle ge en minusröst åt. Här är Sannfinländarna överlägsen etta. Över en tredjedel av väljarna skulle ge sin minusröst till dem. Däremot skulle väldigt få ge en minusröst till Centern eller Svenska folkpartiet.

Diskussion om artikeln