Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny monteringslinje på motorfabriken

Från 2013
Uppdaterad 19.06.2013 08:55.
ABB:s motorfabrik i Vasa.

För ett par år sedan inleddes ett investeringsprogram på ABB:s motorfabrik i Vasa. Nu står den sista delen färdig: en monteringslinje på vilken det tillverkas en ny motor var tjugonde minut.

Programmet är inte längre tillgängligt

Några nya arbetsplatser medför linjen ändå inte, åtminstone inte i det här skedet. Motorfabrikens chef Harri Mykkänen presenterade linjen och klippte av bandet tillsammans med ABB:s verkställande direktör i Finland, Tauno Heinola, och representanter för Vasa stad. Bland dem stadsdirektör Tomas Häyry.
- Målet är att öka handeln och att via det kunna anställa mer folk. Marknadsläget är utmanande men vi tillverkar fler större motorer nu än vid samma tidpunkt för ett år sedan, säger Mykkänen.

På den 100 meter långa monteringslinjen tillverkas elmotorer på mellan 200 kilowatt och 1,2 megawatt. Den nya linjen ska hjälpa ABB att förkorta leveranstiderna och öka konkurrenskraften. Motorerna går bland annat till olje- och gasfält, till metallindustrin och till pappersindustrin, där det just nu är lite lugnare. Europa är motorfabrikens största marknadsområde.
- Investeringsprogrammet är ett sätt att visa förtroende för motorfabriken i Vasa. De förkortade leveranstiderna förbättrar konkurrenskraften och hjälper oss därmed att behålla jobben i Vasa, sade vd Tauno Heinola i sitt invigningstal.

Vasa är nu en av fem så kallade innovativa stadsregioner i Finland, vilket kan innebära hela 30 miljoner euro i stödpengar, i och med detta kan Vasa stad främja utvecklingen av energiklustret.
- ABB är en avgörande del av vårt energiskluster. Via INKA-programmet kommer vi att främja innovationer, forskning och utveckling, säger stadsdirektör Tomas Häyry.

På ABB:s motorfabrik tillverkas i genomsnitt 200 motorer om dagen. Fabriken sysselsätter över 500 personer. Sammanlagt har ABB i Vasa cirka 2000 anställda.