Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Folkhälsan vill sälja Mjölbolsta

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 11:02.
Baksidan av huvudbyggnaden vid Mjölbolsta sjukhus. En stor äldre stenbyggnad i 4-5 våningar.
Bildtext Huvudbyggnaden är ett stort stenhus i 4 -5 våningar. Bilden från baksidan.

Folkhälsan vill sälja huvudbyggnaden på Mjölbolsta sjukhusområde. Raseborgs stad hyr i dag avdelningar av Folkhälsan och enligt grundtrygghetsdirektör Arne Nummenmaa är det problematiskt om staden inte kan använda de optionsår som finns inskrivna i avtalet.

Stadens hyresavtal med Folkhälsan går ut den sista december 2015. I avtalet finns en option på två plus två år inskrivna - men de kan eventuellt inte användas om byggnaden säljs.

- Grundtrygghetsnämnden har räknat, med tanke på smidigheten av den somatiska bäddavdelningens flytt, att vi hade kunnat använda de två första optionsåren. Men om det inte är möjligt så måste vi hitta andra lösningar eftersom vårdbehovet inte försvinner någonstans, säger han.

Tillfällig lösning behövs troligtvis

Staden vårdar i dag 50 klienter på den somatiska bäddavdelningen och 90 klienter på lång- och korttidsavdelningar i Mjölbolsta.

Planen är att bäddavdelningen ska flytta till nybygget vid Västra Nylands sjukhus - men det står knappast färdigt vid utgången av 2015, så man måste troligtvis hitta en tillfällig lösning. Nummenmaa nämner Ekåsen eller den gamla barnavdelningen vid VNS som eventuella alternativ för den somatiska bäddavdelningen.

Nybyggen för lång- och korttidsvård

För lång- och korttidsplatserna hoppas han på nybyggen - dit bland annat också klienterna i Lykkebo i Pojo skulle flytta.

- En målsättning är att det vi skapar ska vara hållbart och gångbart på sikt. En hållbar lösning som måste utredas är två nya serviceboendekomplex i Karis och Ekenäs, säger Nummenmaa.

Enheterna kunde till exempel rymma 60 klienter var.

Ingen överraskning

Mjölbolsta sjukhus totala yta används i dag bara till 40 procent. Arne Nummenmaa är inte överraskad över att Folkhälsan vill sälja huvudbyggnaden eftersom det inte hör till Folkhälsans egentliga verksamhet att vara fastighetsägare.

Folkhälsan har verksamhet i andra byggnader på sjukhusområdet i Mjölbolsta och den tänker man fortsätta med.

Det är företaget Catella som har fått i uppdrag att försöka sälja fastigheten.