Här dansade hela Västnyland
I serien "Det var en gång..." besöker vi dansbanan i Lappvik. Som mest var det tusen mänskor som kom hit för att dansa under glansdagarna på 60- och 70-talet. Men i dag har dansen tynat bort och få kommer för att dansa när det någongång ordnas något.

Radio Vega Västnyland: Det var en gång - Lappvik danslave del 1

Radio Vega Västnyland: Det var en gång - Lappvik danslave del 2

Det var en gång...
I sommar besöker Svenska Yle flera bortglömda platser i Svenskfinland i serien Det var en gång…Här hittar du hela serien!
För 40 år sedan var danslaven i Lappvik den populäraste i regionen. Då ordnades det dans en gång veckan och folk kom hit från hela Västnyland.
Danslaven byggdes på 1940-talet och då var det dans två gånger i veckan, på onsdag och lördag, då flottan låg i hamnen intill.
Viktigt för bygemenskapen
På 70-talet grundades stålverket i Koverhar och invånarantalet i den lilla byn Lappvik ökade rätt ordentligt. Som mest bodde det 1300 mänskor i byn.
- Danslaven var viktig för byn på 70-talet och den förenade mänskor, säger Bengt Österlund, som är kårchef för Lappvik FBK, som äger och förvaltar danslaven.
Grannarna klagade
I slutet av 70-talet började allt färre komma till Lappvik för att dansa. En av orsakerna var att grannarna klagade över oljudet. Samtidigt kom det också mera krav på bland annat ordningsmännen.
- Det var nog det som tog ivern ur oss, säger Österlund.
Sommartorg på danslaven?
I dag ordnas det högst två danser per år och då kommer det ungegfär 70 mänskor för att dansa. Stålfabriken gick i konkurs för ett år sedan och invånarantalet har halverats sedan toppåren.
På Lappvik FBK:s möten är danslavens vara eller icke vara ett ständigt diskussionsämnde - skall man rusta upp eller skall man riva? Bengt Österlund hoppas i alla fall att det skulle bli mera liv i platsen igen. Bland annat funderar man på att ordna sommartorg där.