Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Här dansade hela Västnyland

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2013 16:00.
Lappvik danslave
Bildtext Hit kom folk från hela regionen för att dansa på 60- och 70-talet.
Bild: Yle/Minna Almark

I serien "Det var en gång..." besöker vi dansbanan i Lappvik. Som mest var det tusen mänskor som kom hit för att dansa under glansdagarna på 60- och 70-talet. Men i dag har dansen tynat bort och få kommer för att dansa när det någongång ordnas något.

Radio Vega Västnyland: Det var en gång - Lappvik danslave del 1

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland: Det var en gång - Lappvik danslave del 2

Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: "Det var en gång... en danslava i Lappvik" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

För 40 år sedan var danslaven i Lappvik den populäraste i regionen. Då ordnades det dans en gång veckan och folk kom hit från hela Västnyland.

Danslaven byggdes på 1940-talet och då var det dans två gånger i veckan, på onsdag och lördag, då flottan låg i hamnen intill.

Viktigt för bygemenskapen

På 70-talet grundades stålverket i Koverhar och invånarantalet i den lilla byn Lappvik ökade rätt ordentligt. Som mest bodde det 1300 mänskor i byn.

- Danslaven var viktig för byn på 70-talet och den förenade mänskor, säger Bengt Österlund, som är kårchef för Lappvik FBK, som äger och förvaltar danslaven.

Grannarna klagade

I slutet av 70-talet började allt färre komma till Lappvik för att dansa. En av orsakerna var att grannarna klagade över oljudet. Samtidigt kom det också mera krav på bland annat ordningsmännen.

- Det var nog det som tog ivern ur oss, säger Österlund.

Sommartorg på danslaven?

I dag ordnas det högst två danser per år och då kommer det ungegfär 70 mänskor för att dansa. Stålfabriken gick i konkurs för ett år sedan och invånarantalet har halverats sedan toppåren.

På Lappvik FBK:s möten är danslavens vara eller icke vara ett ständigt diskussionsämnde - skall man rusta upp eller skall man riva? Bengt Österlund hoppas i alla fall att det skulle bli mera liv i platsen igen. Bland annat funderar man på att ordna sommartorg där.

Diskussion om artikeln