Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

"Flitiga kvinnor ska njuta av sommaren"

Uppdaterad 27.06.2013 10:43.
Tarja Halonen 19.6.2013

- Förändringar är ibland tidskrävande och kom ihåg, de kräver att vi alla är aktiva, säger president Tarja Halonen.

Hon syftar bland annat på utvecklingen av sexuella minoriteters rättigheter både här hemma och runtom i världen. Därför har Halonen också valt att spela Krista Siegfrids låt "Marry Me" i sitt sommarprat.

Hon passar också på att ge råd åt alla flitiga människor och speciellt kvinnor.

Programmet är inte längre tillgängligt
Tarja Halonen
Tarja Halonen - Spela upp på Arenan

- Människan ska under sin livstid inte bara satsa på att prestera utan också på att vara närvarande. Alla superkvinnor, kom ihåg, sommaren är nu, säger Halonen.

Presidenten tar i sitt sommarprat med oss på en personlig resa där det egna livet och Finlands historia vävs samman. Hon berättar om hur hon som ung studerande ville påverka.

- När jag i slutet av 1960-talet var med och krävde att studenthälsan skulle erbjuda gynekologtjänster och preventivmedel, svarade man mig "till universitetet har du kommit för att studera, inte för att ha sex".

Så småningom blev det ändå både gynekologtjänster och sexualundervisning för de unga. Det var bara början på hur Halonen har påverkat i Finland och utomlands. I sitt sommarprat tar Halonen upp de stora förändringar hon har varit med om, allt från Finlands EU-medlemskap till när hon själv blev mamma och sommar på Gullranda med internationella gäster.

Bland annat den här musiken spelar Tarja Halonen i sitt sommarprat:

Tarja Halonen sommarpratar den 27 juni kl. 10.05 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Läs också:
Nöjd Halonen bandade in sitt sommarprat

Mer om ämnet på Yle Arenan