Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åtminstone 11 personer har dött under midsommaren

Från 2013
Uppdaterad 22.06.2013 22:57.
Solnedgång
Bild: Yle / Pekka Kauranen

Polisen i Finland har fått rycka ut många gånger under midsommaren.

Midsommarnatten innebar mycket arbete för polisen som fick rycka ut fler gånger än normalt på olika håll i landet. De flesta uppdragen har handlat om berusade personers störande beteende, uppger polisen.

Sedan torsdag kväll rapporteras elva dödsfall. Fyra personer har omkommit i trafiken, fem personer har drunknat och två har dött i andra slags olyckor.

Två unga män födda 1991 dog i en avkörning i Kuhmo på lördagsförmiddagen. Enligt polisen miste chauffören kontrollen över fordonet i en kurva, och bilen rullade runt flera varv och landade på taket i skogen.

En man drunknade natten till lördag i Pargas och i Raseborg drunknade en äldre kvinna tidigt på fredagskvällen. I Nådendal hittades en drunknad man som hade rapporterats saknad redan i torsdags. En person i Kuopio som anmäldes som försvunnen redan tidigare hittades drunknad i strandvattnet på lördag. En äldre man i Nådendal har också rapporterats drunknad - han tros ha omkommit redan i torsdags.

En person dog i en olycka på simstranden i Virkby i Lojo på lördagen. Den medelålders mannen verkar ha fallit ned från ett klipputsprång; hans vänner hittade honom liggande livlös på marken invid klippan, uppger polisen i Västra Nyland.

En man avled efter att ha blivit påkörd av ett tåg i Norra Österbotten.

Vid midsommarfestivalen i österbottniska Kalajoki drog en liten tromb genom festivalområdet under lördagen.

Tromben orsakade en del materiella skador men ingen människa kom till skada. Försäljningstält och andra föremål flög upp i luften med den kraftiga vinden.

Enligt festivalchefen Juha Laitala rev tromben upp bland annat ett tolv meter brett, väl fastspänt tält från marken.

Polisen: Människor är som galna

Enligt polisen har det varit relativt lugnt endast i Helsingfors under midsommaren. Samtidigt berättar två taxichaufförer som Yle Nyheter talat med att det har varit ovanligt mycket folk i staden under midsommaren. Bägge tror att i synnerhet småbarnsfamiljer inte på samma sätt som förr orkar jäkta iväg till släktens stuga, utan vill njuta av lugn och ro på hemmaplan.

I Esbo och Vanda har polisen haft fullt upp under midsommaren.
- Människorna är alldeles galna, säger polisen i Vanda.

Största delen av utryckningarna har gällt störande beteende, skadegörelse, hemalarm och alarm som rör trafiken, till exempel rattfyllerister. Polisen har även fått reda ut slagsmål.

Det har även förekommit små bränder och sjuktransporter. Bland annat har personer fallit på bastu-ugnen.