Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien övervakningens verkliga supermakt

Från 2013
Uppdaterad 22.06.2013 22:32.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Också finländares uppgifter ska finnas lagrade - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Storbritannien är en supermakt vad gäller övervakning av internationell data- och telefontrafik. Ännu större och värre än USA, rapporterar brittiska The Guardian i dag med hänvisning till uppgifter från avslöjaren Edward Snowden.

Det brittiska underrättelseorganet GCHQ har i hemlighet skaffat sig tillgång till det nätverk av fiberoptiska kablar som förmedlar telefonsamtalen och internettrafiken i världen.

Enligt The Guardian är brittiska GCHQ ännu effektivare på det här spionaget än den nationella säkerhetsmyndigheten NSA i USA. Det som GCHQ är speciellt skickligt på är att lagra informationen i upp till trettio dagar så att man har tid att analysera uppgifterna.

Ingen debatt om saken

Det handlar alltså om enorma mängder med material som består av telefonsamtal, e-post och uppgifter om vilka hemsidor vi besöker. Allting sker utan någon som helst information eller debatt i offentligheten.

The Guardian hävdar att operationen som går under kodnamnet Tempora har varit igång i 18 månader och omfattningen av den växer hela tiden. Storbritannien delar sedan med sig av uppgifterna till USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Samarbetet kallas "Five Eyes" - Fem ögon.

"Också finländsk internettrafik omfattas"

Enligt Ville Oksanen från nätanvändarnas intresseorganisation Electronic Frontier Finland är det helt klart att också finländska telefonsamtal och finländsk internettrafik omfattas av det här spionaget.

The Guardian baserar sina uppgifter på dokument som kommer från avslöjaren Edward Snowden.

Snowden själv antas fortfarande befinna sig i Hongkong. En domstol i den amerikanska delstaten Virginia har nu väckt preliminärt åtal mot Snowden för hans avslöjanden. Han anklagas för spioneri, stöld och missbruk av statlig egendom. Om han skulle dömas för alla tre brott riskerar han upp till trettio år i fängelse.

Amerikanska myndigheter har nu formellt begärt att polisen i Hongkong ska gripa honom och att han utlämnas till USA.

För att så ska ske krävs antagligen en domstolsprocess och den kan bli långvarig. Dessutom brukar Hongkong inte lämna ut personer som anklagas för politiska brott, spionage kan betraktas som just ett sådant.

Läs också:
Snowden anklagas för spionage

Diskussion om artikeln