Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SCMP: Snowden på väg till Moskva

Från 2013
Uppdaterad 23.06.2013 14:25.

Den efterlyste amerikanen Edward Snowden som har avslöjat USA:s hemliga övervakning av tele- och datatrafik har nu lämnat Hongkong och är på väg till Moskva på ett Aeroflot-plan. Det uppger South China Morning Post.

Enligt Hongkong-tidningen är Moskva inte Snowdens slutdestination. Tidningen uppgav att han kan vara på väg antingen till Island eller Ecuador.

Han väntas landa i Moskva på söndagen vid 16-tiden finsk tid. Vid middagstid uppgav ryska Interfax, med hänvisning till en anonym källa vid Aeroflot, att Snowden har bokat en biljett från Moskva till Havanna, Kuba i morgon och sedan vidare till Venezuelas huvudstad Caracas.

Regeringen i Hongkong har bekräftat att Snowden är på väg till Moskva. Enligt Hongkongs regering var utresan fullt laglig och Snowden lämnade Hongkong frivilligt. Enligt regeringstalesmannen fyllde USA:s efterslysning och begäran om utlämning av Snowden inte alla juridiska kriterier.

Under det senaste dygnet har USA ökat trycket på Hongkong för att få Snowden utlämnad till USA.

Det senaste avslöjandet från Snowden publicerades i South China Morning Post på söndagen. Där hävdade Snowden att USA har hackat kinesiska teleoperatörer för att få tillgång till mängder av sms och också spionerat på det prestigefyllda Tsinghua-universitetet i Peking. Peking hade i slutändan kunnat påverka utgången av utlämningsprocessen från Hongkong.