Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Snowden anlände till Moskva

Från 2013
Uppdaterad 23.06.2013 20:55.
Programmet är inte längre tillgängligt

Den efterlyste amerikanen Edward Snowden, som har avslöjat USA:s hemliga övervakning av tele- och datatrafik, har landat i Moskva. Han lämnade sin tillflyktsort Hongkong i morse. Enligt anonyma källor inom Aeroflot flyger han vidare till Kuba och Venezuela på måndagen.

Ryska källor uppger att Snowden saknar visum till Ryssland och att det kan betyda att han inte kommer att lämna transitområdet på Sjeremetievo internationella flygplats innan han flyger vidare. Enligt andra ryska uppgifter möttes han av venezuelanska diplomater på landningsbanan.

Det pågår säkert en hel del tandagnissel i USA idag. Det här är inte den händelseutveckling USA hade önskat.

Så sent som i natt uppmanade USA Hongkong att inte förhala gripandet och utlämnandet av Edward Snowden.

I morse rapporterade Hongkongtidningen South China Morning Post att Snowden satt på ett Aeroflot-plan på väg till Moskva.

Uppgiften bekräftades av Hongkongs regering. Enligt regeringstalesmannen lämnade Snowden Hongkong av egen fri vilja och myndigheterna i Hongkong hade ingen laglig grund för att stoppa honom. Enligt dem fyllde USA:s begäran om att gripa Snowden inte alla juridiska kriterier, där saknades viktig information.

Bildtext Edward Snowden
Bild: Reuters TV

Okänd slutdestination

South China Morning Post konstaterade att Moskva inte är Snowdens slutdestination, utan att han kan vara på väg till Ecuador eller Island.

Senare rapporterade ryska medier, med hänvisning till en anonym läcka inom Aeroflot att Snowden har bokat en biljett från Moskva till Kuba i morgon och därifrån till Venezuelas huvudstad Caracas.

Läcksajten Wikileaks uppger på Twitter att Snowden reser i sällskap av en av organisationens juridiska rådgivare. På basis av Aeroflot-läckans uppgifter spekuleras det i att det är Sarah Harrison, assistent till Wikileaks-grundaren Julian Assange.

Wikileaks uppger också att organisationen har hjälpt Snowden med asyl i ett demokratiskt land och att representanter för det landet kommer att möta honom i Moskva.

Planerad flykt

Snowdens flyktrutt verkar vara noggrant planerad. Varken Moskva, Havanna eller Caracas tros vilja agera springpojkar åt Washington och stoppa Snowden. Däremot skulle Moskva säkert gärna få tillgång till den information som Snowden sitter inne med.

Det pågår spekulationer i vem som fattade beslut om att låta Snowden fly från Hongkong. Ville Hongkong bli av med honom och den utdragna domstolsprocessen som utlämningsärendet med all säkerhet hade krävt? En process som Kina dessutom i slutändan hade kunnat påverka och det i sig hade varit pinsamt för Hongkongregeringen. Eller har Kina redan påverkat processen?

Snowdens sista avslöjanden i Hongkong handlade om hur USA har hackat kinesiska teleoperatörer för att få tillgång till mängder av sms och också spionerat på det prestigefyllda Tsinghua-universitetet i Peking.

Läs också:
Snowden på väg till Moskva

Diskussion om artikeln