Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA uppmanar Ryssland att utlämna Snowden

Från 2013
Uppdaterad 24.06.2013 11:07.
Bildtext Några bilar som tillhör Equadors ambassad stod parkerade utanför flygplatsen i Moskva

Vita huset försöker locka Ryssland till samarbete i jakten efter den efterlysta amerikanen Edward Snowden. Snowden, som avslöjade USA:s hemliga data- och telefonövervakning, har sökt asyl i Ecuador och befinner sig för tillfället i Moskva. Nu vill USA att Snowden utlämnas.

Snowden väntas ändå fortsätta fly inom kort - på måndag eftermiddag väntas han ta sig från Moskva till Kubas huvudstad Havanna. Därifrån antas han flyga vidare, först till Venezuela och sedan till Ecuador.

Enligt nyhetsbyrån AP ska Snowden ha bokat biljett på Aeroflots flyg från Moskva till Havanna. Han ska ha bokat in sig på flyget med sitt amerikanska pass, trots att USA:s myndigheter i sin tur ska ha dragit in passet för att hindra honom att fly.

Ecuadors utrikesminister har bekräftat att landet tagit emot en asylansökan av Snowden och att hans asylansökan behandlas som bäst.

30-åriga Snowden lämnade sin tillflyktsort Hongkong i går morse och landade i Rysslands huvudstad under eftermiddagen. Snowden flydde Hongkong efter att USA i helgen åtalade honom för spionage och krävde att Hongkong griper Snowden.

Missnöje i USA

USA är missnöjt med att Hongkong inte grep den efterlyste amerikanen. Enligt Hongkongs myndigheter hade USA inte lämnat alla de uppgifter som krävdes för att gripa Snowden.

- Vi förväntar oss att Ryssland överväger alla alternativ för att kunna utlämna Snowden tillbaka till USA så att han kan ställas inför rätta för de brott han åtalas för, sa Caitlin Hayden, talesman för Vita huset, på måndagen.

USA väntar sig samarbete av ryssarna - länderna jobbade tätt ihop efter bombattentaten under marathonloppet i Boston. USA har också på Rysslands begäran utlämnat flera efterlysta brottslingar till Ryssland, sa Hayden.

Ryssland, Kina och Ecuador tros ha jobbat ihop för att hjälpa Snowden fly de amerikanska myndigheterna i Hongkong.

Wikileaksgrundaren Julian Assange beviljades asyl i Ecuador för ungefär ett år sedan och befinner sig på Ecuadors ambassad i London. Wikileaks uppger att de vill trygga Snowdens säkerhet och att organisationen har hjälpt honom att söka asyl.

Läs också:
Snowden anlände till Moskva

BBC, Reuters