Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bokförare med näringsförbud anlitas av flera föreningar

Från 2013
Uppdaterad 24.06.2013 08:40.
Bildtext Pohjola-Nordens Nylands distrikt har inte känt till att deras bokförare har näringsförbud.

Bokföringsföretaget Öhberg Consulting Oy gick i konkurs 2009 och Hans Öhberg dömdes i december 2011 för grovt bokföringsbrott och näringsförbud till och med december 2014. Han har ändå fortsatt som bokförare för Pohjola-Nordens Nylands distrikt och för Helsingfors svenska krigsveteraner, men han uppges ha gjort det som privatperson och inte i företagets namn. Därmed har inget brott mot näringsförbudet skett.

I en dom från Helsingfors tingsrätt från december 2011 konstateras att Öhberg har försummat företagets egen bokföring och inte gjort upp ett bokslut överhuvudtaget. Det har märkbart försvårat att få en sanningsenlig bild av företagets ekonomi.

Enligt verksamhetshetsberättelsen för Pohjola-Nordens Nylandsdistrikt har ett företag vid namn Hans Öhberg Consult Oy gjort bokföringen för 2012. Pohjola-Nordens kontaktperson för Nylands distriktet Susanna Puisto har inte varit medveten om Öhbergs dom och får veta om den först då Yle Huvudstadsregionen ringer upp henne.

Pohjola-Norden utreder frågan efter vårt telefonsamtal men kommer fram till att man inte har fakturerat Öhbergs företag under de två senaste åren då näringsförbudet har varit i kraft.

- Normalt faktureras Öhberg varje vår i april, men årets utbetalning är fortfarande innestående. Och inte heller i fjol har någon utbetalning skett, säger Pohjola-Nordens generalsekreterare Henrik Wilén.

"Det skulle ha varit korrekt att informera dem"

Hans Öhberg bekräftar att han fortsatt som bokförare efter domen men att han numera gör det som privatperson och inte som vd för sitt företag.

- Jag har inte gjort bokföringen för Pohjola-Norden i företagets namn utan som privatperson. Orsaken till att det i deras verksamhetsberättelse står att mitt företag har gjort deras bokföring är att det tidigare har varit så, innan min dom.

Men varför har du inte meddelat Pohjola-Norden att du dömts för grovt bokföringsbrott och har näringsförbud?
- Jag har inte talat om den saken. Jag förklarar det inte mer än så.

Tycker du inte att uppdragsgivaren bör känna till att deras bokförare har näringsförbud och har dömts för grovt bokföringsbrott?
- Det är inte någon liten sak, det är inte frågan om det. Men jag har gjort det som privatperson och jag har inte ens fakturerat dem för 2012 ännu.

Har du inte känt att det har varit nödvändigt att informera Pohjola-Norden?
- Det skulle ha varit korrekt att informera dem. Det är klart.

Öhberg anlitades av Pohjola-Nordens Nylands distrikt i slutet av 1990-talet då hans vän Martin Paulig ännu var aktiv inom distriktet. Men inte heller Paulig har känt till Öhbergs dom.

Lämnar sina uppdrag

Trots att Öhbergs förfarande inte är ett brott mot näringsförbudet uppger han ändå nu att han slutar som bokförare i alla föreningar där han varit aktiv.

- 2013 gör jag ingenting längre, säger han.

Varför det?
- På grund av näringsförbudet.

Men näringsförbudet var i kraft redan i fjol.
- Jo, men det var gammalt arv som jag gjorde bort, så att säga. Men nu är det slut.

Förutom att Öhberg är bokförare för Pohjola-Norden och för Helsingfors svenska krigsveteraner sitter han också i styrelsen för Victoriastiftelsen.