Här dödades en liten pojke på 80-talet
I den andra delen av regionalredaktionernas sommarserie "Det var en gång..." besöker vi skyttegravar i Gamlas. Gamlasbon Eva Packalén berättar om skyttegravarnas historia.
Torra kvistar brakar under skorna i den varma skogen då vi promenerar upp till ett berg ett stenkast i från Gamlasgården. Gamlasbon Eva Packalén tar fram kartan och pekar ut var vi befinner oss och hur skyttegravarna löper runt berget.
Tre trappsteg i sten leder ner till skyttegraven som fortsätter sin slingriga väg runt berget. De över två meter djupa stengångarna har förvandlats till en djungel bestående av ormbunkar och nässlor. Det är nästan omöjligt att vandra längre än 5 meter i de blöta skyttegravarna. Ändå är detta en populär plats för barn att leka på berättar Packalén.
I början av 1980-talet dödades en liten pojke i skyttegravarna. Han knivhöggs av sin jämnåriga kompis. Händelsen lever kvar som ett otäckt minne speciellt bland gamlasborna.
Historisk bakgrund
Skyttegravarna byggdes under åren 1914-1918 för att skydda mot en potentiell tysk invasion. Skyttegravarna i Gamlas är en del av en befästningsring som påbörjades 1914. Befästningsringen löpte från Alberga till Baggböle och vidare till Malm och Botbyåsen. Numera finns det inte mycket kvar av den.
Det massiva företaget att bygga fästningsringden krävde mycket arbetskraft. Skyttegravarna i Gamlas byggdes av ryska soldater, finska arbetare och omkring 3 000 fångar som var tatarer eller tillhörde andra asiatiska folkgrupper. Fångarna levde under dåliga förhållanden och levde på bland annat råttor och grodor, berättar Packalén.
Befästningarna användes ändå aldrig till sitt ursprungliga syfte utan har blivit under hus och vägar eller fyllts igen. Sedan år 1971 är befästningarna skyddade fornminnen.