Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lampan lyser fortfarande på Pernå vapnet

Från 2013
Uppdaterad 05.07.2013 08:47.
Pernå kommunvapen
Bild: Yle/ Katarina Andersson

Pernå kommunkansli har stått tomt sedan Pernå blev en del av Lovisa. Ingen post finns i postlådan, men lampan i entrén är fortfarande riktad på Pernå kommuns vapen på väggen.

Yle Östnylands sommarserie ”Det var en gång…” besöker denna vecka gamla kommunkansliet i Pernå. Anne Hovi började jobba i huset år 1977 och jobbade där ända tills Pernå kommun slutade existera. Hon och annan personal jobbade inte i ett öppet kontorslanskap, utan nästan alla hade ett eget arbetsrum. Huset med flera mindre rum har också varit ålderdomshemmets sjukavdelning innan kommunkansliet flyttade in.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det är en gammal byggnad och i relativt gott skick. Där finns garanterat inga mögelskador, för jag kommer ihåg hur det drog kallt på golvet. Ventilationen var bra, säger Anne Hovi.

Namnskyltarna sitter fortfarande kvar bredvid dörrarna. Utanför Pernås sista kommundirektör Ralf Sjödahls rum finns också knappar som man ska trycka på om man vill komma in.

- Vi tryckte aldrig på knapparna. Dörren stod alltid öppen om han inte hade gäster, och man fick alltid gå in till honom, säger Hovi.

Hovi har inte längtat tillbaks till huset utan hon trivs utmärkt på sitt nya jobb på personalbyrån i Lovisa. Men hon har många fina minnen från gamla kommunkansliet där hon började jobbade i 36 år.

- Bäst minns jag trevliga arbetskamrater och den goda andan vi hade i många år. Vi gick ofta in till varandra och funderade över saker. Nu är det mer så att man måste ta till telefonen eller e-posten. De sista åren blev det lite stress eftersom vi visste att det skulle bli kommunfusion.

Hovi förstår att det är svårt att hyra ut eller sälja huset, men tycker att det är synd att lokalen står tom.
- Jag hoppas man hittar någon vettig användning för det här huset för jag tycker att den är värd det. Nu känns huset övergivet.

Yle Nyheter Östnyland: Det var en gång Pernå kommunkansli del 1

Programmet är inte längre tillgängligt

Yle Nyheter Östnyland: Det var en gång Pernå kommunkansli del 2

Programmet är inte längre tillgängligt