Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera trotsar näringsförbud

Från 2013
Uppdaterad 24.06.2013 16:15.
Bildtext Nio av tio dömda är män. De flesta är i byggnadsbranschen.

Företagare som har blivit dömda till näringsförbud för ekonomiska brott fortsätter i bland sin verksamhet i smyg. Många dömda har kopplingar till andra bolag.

Yle Nyheter skrev på måndagsmorgonen om Hans Öhberg som fortsatte som bokförare trots att han dömts för grovt bokföringsbrott och fått näringsförbud.

Hela idén med näringsförbud är att hindra personer som fifflar i sina affärer från att fungera i företagsvärlden. Varje år döms ca 100 företagare till näringsförbud. Nio av tio dömda är män. Domen kan vara tre till sju år lång beroende på hur allvarligt brottet är.

Av dem som dömts till näringsförbud blir 30-40 per år fast för att försöka fortsätta sin verksamhet trots förbudet. Ikka Koskimäki på enheten för bekämpning av ekonomisk brottslighet vid Helsingforspolisen berättar att det ofta sker med hjälp av bulvaner som den dömda kan gömma sig bakom.
- Ganska ofta är det fråga om att den som bryter sitt näringsförbud också begår andra brott.

Mest dömda i byggnadsbranschen

Den mest typiska personen som döms till näringsförbud är en man från södra Finland som har ett företag i byggnadsbranschen. Oftast har han kopplingar till andra företag, av vilka många ändå kan ha lagt ner sin verksamhet eller aldrig startat den.

I byggnadsbranschen är det inte ovanligt att dömda har kopplingar till estniska bolag. I vissa fall hittar polisen företag med flera styrelsemedlemmar som är dömda till näringsförbud.

Hans Öberg som Yle Nyheter berättade om i morse har inte direkt brutit mot näringsförbudet. Om han skulle ha fakturerat för sitt arbete genom sitt företag skulle han ha gjort det, nu har han fått betalt som privatperson.

Läs också:
Bokförare med näringsförbud anlitas av flera föreningar