Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Stamcellsforskare med musikintresse

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.

Stamcellsförskaren Outi Hovatta arbetar i Stockholm. Om kvällarna kopplar hon av med musik och tänker ofta på hur det är hemma i Finland.

Programmet är inte längre tillgängligt

Outi Hovatta är forskare och läkare och har sedan 1998 jobbat som professor vid Karolinska Institutet i Stockholm. Hovatta har framför allt forskat och behandlat ofrivillig barnlöshet och forskat i stamceller.

- Mitt arbete är fascinerande, men krävande. Vi måste verkligen skapa nytt. Det här har inte gjorts tidigare. För att kunna jobba så mycket som jag gör, lyssnar jag på musik på kvällarna antingen i min veckolägenhet i Stockholm, eller så går jag på någon konsert eller till operan, säger Hovatta.

I sitt sommarprat berättar Hovatta om sitt arbete och sin forskning men också om sitt intresse för musik som gått i arv till bland annat hennes dotter Vuokko Hovatta (som bland annat var med i gruppen Ultra Bra).

I en stor del av musiken i Outis sommarprat är också just Vuokko Hovatta som sjunger och Outi berättar att flera av låtarna kommit till på Hovattas sommarstuga.

- För mig har det varit trevligt och intressant att förstå att skapa musik är lika mycket grupparbete, som forskning är idag. All viktig forskning utförs i forskarlag, där var och en ger sin del och arbetar ihop. Alla har sina roller.

Bland annat den här musiken spelar Outi Hovatta i sitt sommarprat:

Outi Hovatta sommarpratar den 25 juli kl. 10.05 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan