Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Thors: "Det här kan ge en dålig bild av Victoriastiftelsen"

Från 2013
Uppdaterad 25.06.2013 09:19.
Astrid Thors
Bildtext Astrid Thors säger till Yle Huvudstadsregionen att hon är besviken på att höra om Öhbergs dom på det här sättet.

Styrelsen för Victoriastiftelsen i Helsingfors har inte känt till att en av styrelsemedlemmarna, Hans Öhberg, har dömts för grovt bokföringsbrott och har näringsförbud sedan december 2011. Styrelsens ordförande Astrid Thors säger att det kan ge en dålig bild av stiftelsen utåt. Men hon kan inte i det här skedet säga om domen föranleder några åtgärder från styrelsens sida.

Victoriastiftelsen

Victoriastiftelsen har fått namn efter rektor Victoria Laurell som levde på 1800-talet.

- Stiftelsens ändamål är att främja vidareutbildning bland svenskspråkig kvinnlig ungdom i Finland.

- Stiftelsen delar ut stipendier för forskning och för studier med sikte på en högre akademisk slutexamen.

- 2011 delade stiftelsen ut stipendier till ett värde av 393 300 euro. Stiftelsens kapital ligger på omkring 15 miljoner euro.

Yle Huvudstadsregionen avslöjade i går måndag att Öhberg efter sin dom fortsatt som bokförare för Pohjola-Nordens Nylands distrikt och för Helsingfors svenska krigsveteraner. Och Pohjola-Norden har inte känt till att deras bokförare har näringsförbud. Öhberg har ändå inte fortsatt med sitt bokföringsföretag och därmed har inget brott mot näringsförbudet skett. Hans näringsförbud pågår till och med december 2014.

Victoriastiftelsens ordförande Astrid Thors överraskas av uppgifterna. Hon har inte känt till att en av styrelsemedlemmarna har gjort sig skyldig till ekonomisk brottslighet.

- Det finns en risk att det här ger en dålig bild av stiftelsen. Samtidigt kan jag garantera att vår revision är på professionell nivå. Formellt finns inget hinder för Hans Öhberg att sitta med i stiftelsens styrelse.

- Man ska ändå vara väldigt noggrann med den här typen av ärenden eftersom stiftelseformen är en så speciell form. Och det gäller nu att vara uppmärksam och se om den nya stiftelselagen skärper villkoren när det gäller valet av styrelse i framtiden, säger Thors.

"Det hör till god ton att informera"

Thors gillar inte att uppgifterna om Öhberg kommer fram via medierna.

- Det hör till god ton att på något sätt meddela sina kolleger om omständigheter som påverkar valbarheten.

Har man ordförandens förtroende om man begått ett brott och sitter med i styrelsen?
- Man kan inte riktigt formulera frågan så där. Formellt handlar ett näringsförbud och att sitta i en allmännyttig stiftelse om två olika saker. Vi har en sträng revision. Jag känner ändå en besvikelse över att på det här sättet få veta om det här näringsförbudet.

Hans Öhberg uppger att han har informerat Victoriastiftelsens ombudsman men inte styrelsen. Patent- och registerstyrelsen känner också till hans dom men eftersom stiftelsen inte är en näringsidkare kan en person med näringsförbud sitta i styrelsen.

- Näringsförbudet bryts inte av att man sitter med i styrelsen för en stiftelse som inte är en näringsidkare. Men direkt då det är fråga om en näringsidkare kan en person med näringsförbud inte ha en förtroendepost i en stiftelses styrelse, säger Ilkka Koskimäki vid Helsingforspolisens enhet för ekonomisk brottslighet.

Astrid Thors kan inte i det här skedet säga om Öhbergs dom leder till några åtgärder.

- Det är inte min sak att avgöra, men det är en sak som vi inom Victoriastiftelsen nu ska diskutera.

Läs också:
Se karta: Vem har stiftelsemakten i Svenskfinland?
Liten klick vid makten i stiftelser och fonder
Stiftelsemakten - Hur gjorde vi?
Tipsa oss om stiftelser!