Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högerextrema grupper i Sverige allt mer aktiva

Från 2013
Uppdaterad 25.06.2013 10:44.
Bildtext Vit makt-rörelsen Svenskarnas partis symbol är en runa som brukade användas under krig. Den gula bottnen symboliserar solen.
Bild: Svenskarnas Parti

Högerextrema och främlingsfientliga grupper i Sverige har blivit allt mer aktiva. Det rapporterar Sveriges radio i dag med hänvisning till en ny rapport från stiftelsen Expo som informerar om rasism i Sverige.

Enligt rapporten från stiftelsen Expo ökade aktiviteten bland högerextrema och främlingsfientliga grupper med 24 procent år 2012. Vit makt-rörelsen Svenskarnas parti har ökat sin verksamhet mest.

Den typen av aktiviteter som har ökat mest är affischering, flygbladsutdelning och sociala aktiviteter som studiecirklar.

Sedan Expo började sammanställa årsrapporter år 2008 har aktiviteten bland rasideologiska grupper minskat, men år 2012 bröts alltså trenden med en kraftig ökning.

Svenskarnas parti dominerar

Expos studie visar att antalet hatgrupper har minskat samtidigt som aktiviteten ökat. Det beror på att aktivisterna koncentreras till organisationen Svenskarnas parti.

- Svenskarnas parti har ju allt mer kommit att dominera den rasideologiska miljön och har ju tagit över en stor del av verksamheten från de övriga grupperna och också rekryterat en stor del av deras aktivister, säger Anders Dalsbro som är redaktör på tidskriften Expo.

Bildtext Stefan Jacobsson leder Svenskarnas parti.
Bild: Skärmdump från Ystads Allehanda

Expo kallar Svenskarnas parti ett nazistparti. Svensk säkerhetspolis definierar partiet som en Vit makt-rörelse.

Enligt Dalsbro vill Svenskarnas parti flytta fram sina positioner inför det svenska kommunalvalet år 2014. Svenskarnas parti lyckades få ett mandat i kommunalvalet år 2010, i Grästorps fullmäktige.

I en intervju för Ystads Allehanda tidigare i år säger partiets ordförande Stefan Jacobsson att man i partiet vill stoppa all invandring, förutom av människor av samma folkslag som svenskarna. Han vill också tillsätta en myndighet som ska ompröva alla uppehållstillstånd som utfärdats sedan 1970-talet, utan hänsyn till familjer.

- Målet är att de flesta ska bort, även om de är födda i Sverige, säger Jacobsson.