Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mamma Mia väntar ännu på beslut

Från 2013
Uppdaterad 25.06.2013 13:11.
Bildtext Styrelseordförande Sten Palmgren kan inte garantera att Mamma Mia sätts upp på Svenska teatern.
Bild: YLE/Carina Bruun

Hoppet och viljan finns, men ekonomin måste gå runt för att Svenska teatern ska kunna sätta upp Mamma Mia.

Svenska teaterns garantiförenings styrelse kunde ännu i tisdags inte fatta ett slutgiltigt beslut gällande Mamma Mia.

Morgonöppet: Mamma Mia på Svenskis eller inte? Sten Palmgren svarar

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi har fattat ett principbeslut att vi vill sätta upp musikalen, men vi har inte alla pusselbitar på plats ännu. Vi måste få ekonomin att gå ihop ännu, säger styrelsens ordförande Sten Palmgren.

Hur dyr är produktionen?
- Det här är en mindre produktion än Kristina från Duvemåla, så den blir lite billigare. Men stora musikaler är dyra förstås.

Palmgren medger att Björn Ulvaeus gärna kunde ha väntat med att informera medierna om att Mamma Mia sätts upp, eftersom Svenska teatern ännu kan dra sig ur.

Känns det riskabelt att sätta upp Mamma Mia?
- Det känns alltid riskabelt, men vi har nu erfarenhet av att sätta upp en stor musikal och vi vet vad för risker det finns.

Vad har ni lärt er?
- Framför allt att räkna arbetstimmar. Om något går fel i planeringen när man har premiär ett visst datum, innebär det en massa övertider. Och det kan bli jättedyrt.

Styrelsen besluter i sista hand

Enligt Palmgren är det teaterledningen som i praktiken svarar för det konstnärliga innehållet, men i stora produktioner har styrelsen sitt att säga till om.

- Vi har en öppen debatt inom huset. Vi har ett konstnärligt råd och hela personalen är med och diskuterar upplägget för repertoaren. När det är fråga om stora produktioner, tar styrelsen ett ansvar för besluten.

Vad vill du helst se på Svenska teatern?
- Egentligen tycker jag mest om klassisk teater.

Finns det tillräckligt av det på Svenskis?
- Egentligen inte. Svensksa teaterns stora problem är att vi borde vara en stor teater, men vi är en mellanstor teater. Vi borde göra allt från barnteatern till modern teatern, klassiker till musikaler. Kapaciteten räcker inte till att göra allt samtidigt. Och det betyder att det blir pauser emellan.