Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Henriksson: Inget behov av pedofilregister

Från 2013
Uppdaterad 25.06.2013 19:31.
Bild: Yle

Facebook stängde en sida som samlade namn och bilder på personer som är dömda för sexbrott. Justitieminister Anna-Maja Henriksson anser att det inte finns behov av ett pedofilregister.

Facebook-gruppen Ei hyssyttelyä pedofiileille (Inget hyssjande för pedofiler) har under tre år publicerat bilder på personer som blivit dömda för sexuella övergrepp på barn. Sidan gillades av 16 000 personer. Facebook stängde sidan på onsdag 19.6.

Gruppens administratörer uppger på Facebook att lagen är för snäll mot barnutnyttjare och därför har de rätt att publicera information om de dömda.

Justitieministeriet håller just på att förbereda ett lagförslag som skulle göra lagstiftningen om våldtäkt strängare. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) uppger att man i förslaget kräver strängare straff åt utnyttjande av barn.

Facebook-gruppens grundare har skrivit ett medborgarinitiativ om att man liksom i USA ska införa ett register över pedofiler. Henriksson tycker ändå att det inte finns ett behov av det. Hon tycker inte heller om idén med Facebook-gruppen.

- Jag tycker att det är problematiskt när privatpersoner grundar egna register.

Diskussion om artikeln