Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt landmärke i Vasa

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2013 08:44.
Arkitektbyrån Aitoaho & Viljanens skiss över Vasa elektriskas nya kontorsbyggnad.
Bildtext Arkitektbyrån Aitoaho & Viljanens skiss över Vasa Elektriskas nya kontorsbyggnad vid Brändöbro.
Bild: Aitoaho & Viljanen

Invid kraftverket vid Brändöbro i Vasa reser sig om drygt två år Vasa Elektriskas nya kontorsbyggnad. Byggnadens blir ungefär 6 000 kvadratmeter och kommer att rymma 200 kontorsanställda.

WasaCons VD Jarmo Uutela och Vasa Elektriskas VD Hannu Linna framför den första delen av Vasa Elektriskas nya kontorsbyggnad.
Bildtext Wasacons vd Jarmo Uutela och Vasa Elektriskas vd Hannu Linna framför det som ska bli Vasa Elektriskas nya kontorsbyggnad.
Bild: YLE/Anna Ruda
Vasa elektriska vid Brändöbro.
Bildtext Vasa Elektriska vid Brändöbro i Vasa.
Bild: YLE/Anna Ruda

Hela Vasa Elektriskas personal kommer att sitta i det nya huset och dessutom Vasa Elnäts personal och EPV Energias huvudkontor. Kontorsbyggnaden ska vara färdig hösten 2014 och parkeringsplatsen på området blir färdig i dagarna.
- Våra nuvarande lokaler på Kyrkoesplanaden behöver renoveras och därför tycker vi att det är bättre att satsa och bygga nytt, säger Vasa Elektriskas verkställande direktör Hannu Linna.

Kontorsbyggnaden har ritats av arkitektbyrå Aitoaho & Viljanen och byggentreprenör är Wasacon. Hela byggnaden måste pålas i berggrunden och flera av de nuvarande byggnaderna på tomten är skyddade.
- Det här är ett väldigt viktigt projekt för oss, samtidigt som det är spännande och utmanande, säger Jarmo Uutela, verkställande direktör på Wasacon.

Vad den nya kontorsbyggnaden kommer att kosta är enligt Linna en affärshemlighet mellan parterna.
- Men det rör sig om ett tvåsiffrigt miljonbelopp och elpriset kommer inte att påverkas, säger Linna.