Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU: Grönt för förhandlingar om serbiskt medlemskap

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2013 12:29.
Bild: Yle Grafiikka

EU-länderna har kommit överens om att börja förhandla om ett serbiskt EU-medlemskap. Förhandlingarna ska inledas senast i januari.

EU-ministrar kom också överens om att fortsätta förhandla med Kosovo om EU-samarbete som ett första steg mot ett regelrätt medlemskap.

Ett problem i förhandlingarna med Serbien har varit att Serbien inte har erkänt Kosovos självständighet och har heller inte varit villigt att avstå från kontrollen av de norra delarna av Kosovo. Framsteg har ändå gjorts.

Bägge beslutena ska ännu godkännas under ett EU-möte i Bryssel senare den här veckan. Serbien blir EU-medlem tidigast år 2020.

"Utvidgning det bästa beslutet"

Till finländare som oroar sig för att det redan nu finns nog med problemländer i EU, kommenterar Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb så här:

- Oj det är hela EU, det är fullt med problem. Desto fler medlemsländer, desto mera problem. Men det är ju egentligen därför EU existerar. Vi har ju gemensamma problem och det är bäst att vi löser dem tillsammans och inte skilt, säger Stubb.

- Jag är starkt av den åsikten att den bästa politiken EU någonsin har gjort är utvidgningen. Det var utvidgningen 1973 när Storbritannien, Danmark och Irland kom med och utvidgningen 1995 när Finland kom med, fortsätter Stubb.

- Kom ihåg, det är bara 20 år sedan vi hade central- och östeuropeiska länder som var under autoritära kommunisktiska regimer. Nu är de fria demokratier, marknadsekonomier. Och jag tycker det här är en sak vi borde fira, inte gråta över.