Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SLC: Jordbruksreformen steg i rätt riktning

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2013 11:03.
Bildtext Det produktionskopplade jordbruksstödet stiger till 13 procent för Finland.
Bild: Yle/Andy Ödman

Holger Falck, ordförande för Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, är i det stora hela nöjd med EU:s stora jordbruksreform.

EU-ländernas jordbruksministrar har kommit överrens om reformen snabbare än väntat i Luxemburg.

- Jämfört med den tidigare reformen är de här besluten mera i den riktning som vi vill föra den gemensamma jordbrukspolitiken, säger Falck.

Ekonomiskt är läget ändå ingen framgång, säger han. EU:s direkta stöd till finländska bönder sjunker men enligt Falck ger villkoren nu relativt bra förutsättningar.

- Den här processen har pågått i tre år och slutresultatet var ganska långt det vi har förväntat oss. Det här var så långt man kunde komma med EU:s 27 medlemsländer, konstaterar Falck.

Produktionskopplade stödet höjs

Ett betydelsefullt beslut för Finland del är att det produktionskopplade jordbruksstödet stiger till 13 procent.

Grisar på Anne-Maj och Leif Blomqvists svinfarm i Sjundeå.
Bildtext Svinfarmning läggs inte till i det produktionskopplade stödet.
Bild: YLE / Robin Lindberg

- Det må vara att höjningen kommer från samma pengar, men eftersom vi har höga produktionskostnader här i Norden kan vi tack vare det här säkerställa produktionen. På det sättet uppfylldes också de mål Finland hade ställt, säger Falck.

Svin och fjäderfäproduktionen ingår ändå inte i det produktionskopplade stödet.

- Det betyder att trycket på att kunna hålla en tillräckligt hög nivå på stödet för svin och fjäderfä ökar märkbart speciellt när det gäller södra Finland, säger Falck.

Enligt artikel 141 i Finlands anslutningsfördrag får södra Finland ett övergångsstöd som tar slut i år. Därefter ska jordbruksminister Jari Koskinen (Saml) förhandla med EU-kommissionen om fortsättningen. Stödet till svin och fjäderfä har minskat under de senaste åren. Därför är beslutet att lämna de här sektorerna utanför det produktionskopplade stödet en besvikelse för Falck.

Sockerkvoterna slopas

Besluten i Luxemburg betyder också att den så kallade förgröningen kan räkna in skogsmark. Dessutom beslutade EU-ländernas jordbruksministrar under tisdag kväll att systemet med sockerkvoter slopas från och med år 2017. Det är enligt Falck ett bakslag för de finländska producenterna.

- Kvoterna har tryggat en produktion också i vårt land. Sockret från länder där det är billigare att producera kan ju via importen göra det svårare att fortsätta med inhemsk produktion.

Läs också:
"Finland nöjd med jordbruksreform"

Diskussion om artikeln