Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En grön oas mitt i stan

Från 2013
Uppdaterad 12.07.2013 16:36.
Bildtext Peter Lüttge i den urbana trädgården mitt i Vasa.
Bild: Yle/Jukka Isojoki

Tänk dig en typisk tråkig bakgård som används mest som en transportsträcka mellan bilen och hemmet. Kunde man utnyttja platsen bättre? Det kan man enligt Peter Lüttge, eldsjälen bakom en av Vasas vackraste urbana odlingar.

För ett drygt år sedan tyckte Peter Lüttge att husbolagets bakgård såg lite väl tråkig ut och då fick han idén att starta en urban odling.

- Jag tog kontakt med gårdskarlen och övriga lägenhetsägare för att berättad om min idé och alla var genast intresserade. Odlingen fick en ganska problemfri start.

Om man delar på kostnaderna blir en urban odling inte speciellt dyr. Det behövs inte heller någon stor odlingsyta för att få en bra start.

- Det man främst bör tänka på är att odlingen aktivt behöver skötas. Speciellt om väder och vind visar sig vara en utmaning på platsen, säger Lüttge.

Odla det du vill

I en urban odling kan man odla nästan vad som helst. Luttges favoriter är olika örter och kryddor till exempel dill, persilja och gräslök.

- Människor som går förbi vår gård här på Strandgatan stannar ofta och beundrar vår lilla odling. Oftast frågar man om hur lättskött odlingen är och vad som odlas. Odlingen är dessutom en viktig social mötesplats för invånarna i huset och några gånger i året ordnar man fester på den trevliga bakgården, säger Lüttge.

Ormbett