Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Snabbkurs i hjärt-lungräddning

Från 2013
Uppdaterad 01.07.2016 19:02.
112, första hjälpen låda
Bild: YLE

Maaret Castrén, professor i akutsjukvård, ger en snabblektion i hjärt-lungräddning. Du som har gått en kurs i första hjälpen: Titta på videon och fräscha upp minnet. Du som inte har gått en kurs: Att trycka på bröstkorgen och hålla blodcirkulationen igång kan räcka för att rädda liv och det kan också du klara av.

Hos vuxna personer som förlorar medvetandet på torra land kan hjärtmassage vara tillräckligt för att rädda liv, ifall ingen som vet hur man blåser in luft finns till hands.

Risken att du genom att trycka på bröstkorgen gör skada är mindre än om du inte gör något alls.

Barn och personer som har drunknat behöver syre i kroppen. På dem borde man börja med fem inblåsningar, innan man fortsätter med normal hjärt-lungräddning, dvs. 30 tryck och 2 inblåsningar.

1. Försök väcka patienten. Om hon inte reagerar:

2. Ring 112.

3. Kontrollera om hon andas genom att lägga t.ex. din egen kind eller handflata mot hennes mun. Om hon inte andas eller om andningen är onormal:

4. Påbörja hjärt-lungräddning. 30 tryck mitt på bröstkorgen (på en man mitt emellan bröstvårtorna), 2 inblåsningar. Se till att patientens huvud är tillräckligt lång bakåtlutat, så att luften inte går ner i magsäcken. Du gör rätt om bröstkorgen höjs när du blåser in och sänks när du själv andas in. Fortsätt tills räddningspersonal kommer till platsen och tar över.

Mer om ämnet på Yle Arenan