Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU: Nytt försök få bankregler

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2013 22:12.
Sampo Bank i Helsingfors

EU-ländernas finansministrar gör natten till torsdag ett nytt försök att bygga en bankavvecklingsmekanism. På midsommaraftonen misslyckades länderna att nå en lösning vid det 18 timmar långa mötet.

Målet är att skapa gemensamma regler i EU-länderna för hur EU-länderna räddar eller lägger ner banker som har hamnat i kris. Det i sin tur ska ge stabilitet. Finansminister Jutta Urpilainen kräver att reglerna ska vara så lika som möjligt i de olika länderna.

−Finlands mål är att placerarna själva ska ta ett så stort ansvar som möjligt för bankerna. Det är det mest väsentliga, i framtiden sköts bankkriserna med principen om placeraransvar, säger Urpilainen.

−En del länder vill ha mera nationellt svängrum så att de också i framtiden ska kunna använda skattebetalarnas pengar för att sköta bankkriser. Finland förhåller sig motsträvigt till det, förklarar finansminister Jutta Urpilainen.

Finland och Sverige är i helt olika läger i den här frågan. Medan Finland vill ha så lite flexibilitet som möjligt vill Sverige själv kunna besluta om hur bankerna ska räddas och vid behov förstatligas.

−Vi anser att det finns betydande risker för offentliga finanser och för återhämtningen med en alltför rigid lösning, säger Sveriges finansminister Anders Borg.

Han kräver en lösning som skyddar svenska skattebetalare och det svenska finanssystemet som villkor för att gå framåt med bankavvecklingsmekanismen.

Ordförandelandet Irland lade fram ett kompromissförslag i eftermiddags, men trots det väntas svåra och utdragna förhandlingar. Att göra upp regler för en mekanism för att avveckla och rädda banker är en grundsten i EU:s planerade bankunion. Den andra är en bankövervakningsmyndighet som man beslöt om i vintras. Båda åtgärderna är försök att städa upp och stabilisera det finansiella systemet.