Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Om ett halvt år kan Hangö få konstgjort grundvatten

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2013 07:05.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Om allt går som planerat börjar Hangös Vatten- och avloppsverk producera konstgjort regn som ger konstgjort grundvatten om ett halvt år. Resultaten från testerna nära Storkällans pumpstation är så bra.

- Vi har nu i åtta månaders tid testat här och kan säga att marken suger in vattnet från det konstgjorda regnet riktigt bra. Vi skall etsa ännu ungefär ett halvår och sedan kanske vi kan börja hämta vatten från Gennarbyviken hit och börja producera konstgjort grundvatten, säger Sanna Varjus, chef för Vatten- och avloppsverket i Hangö.
Det konstgjorda grundvattnet blir sedan dricksvatten för Hangöborna. Grundvattnet tas upp i pumpstationen i sandgropen i Storkällan nära Lappvik.

Bildtext Sanna Varjus, chef för Vatten- och avloppsverket.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Sanna Varjus säger att Gennarbyviken inte på något vis belastas av det att man tar vatten därifrån till Storkällan. Mängderna är ändå så pass små.

Hon berättar att förutom Gennarbyviken finns det inte speciellt många ställen varifrån det går att ta vatten till Storkällan för att producera konstgjort regn som sedan blir grundvatten.

- Här i närheten av Storkällan finns kanske några ställen som har ytvatten som kunde tas hit, säger hon.
Att bygga likadana anläggningar som den sedan nu testats är inte aktuellt eftersom det är rätt arbetsdrygt.

- Det krävs ett miljölov för att göra såhär. Och när vi har testat färdigt här måste vi ansöka om ett nytt miljölov för permanent verksamhet, säger hon.

September 2012: Hangö testar konstgjort grundvatten