Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bygg nytt istället för Mjölbolsta kräver anhörig

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2013 08:04.
Bildtext Så här trångt är det i ett av patientrummen i Mjölbolsta.
Bild: Arto Tuominen

Om och när bäddavdelningarna i Mjölbolsta tvingas flytta borde de äldre personerna som vårdas där få en helt ny enhet. Det anser Arto Tuominen vars mor i ett par års tid vårdats i Mjölbolsta.

Kirsi Ala-Jaakkola som är chef för äldreomsorgen i Raseborg säger att beskedet om att Folkhälsan möjligen säljer Mjölbolsta kom som en överraskning.

- Responsen har hittills varit rätt liten, vi vill nog vänta och få säkert besked innan vi oroar oss. Det är inte så klokt att börja oroa sig i för tid, säger Kirsi Ala-Jaakkola.
Hon säger att hon inte ännu vill uttala sig om huruvida det skulle vara bättre att flytta Mjölbolstas bäddavdelningar till Ekåsen eller Västra Nylands sjukhus.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag har varit så kort tid här på jobb, så jag har inte hunnit bekanta mig ordentligt med Ekåsen eller Västra Nylands sjukhus, säger Ala-Jaakkola.
Hon började som chef för äldreomsorgen i Raseborg i början av maj.

Inget människovärde för klienterna

Arto Tuominen, vars mor är intagen på en av bäddavdelningarna i Mjölbolsta, säger att Ekåsen knappast har bättre utrymmen än Mjölbolsta.

- För de här människorna borde absolut byggas en helt ny enhet. Kraven på vården är rätt höga, dessa människor har rätt till intimitet och bland annat en egen toalett, säger Tuominen.
Han berättar att hans mor bor i ett rum som är tolv kvadratmeter stort.

- Hon delar rummet med en annan klient. De har absolut ingen intimitet och jag vill påstå att det kränker deras människovärde att bli behandlad så här, säger Tuominen.

Staden har ett hyresavtal med Folkhälsan i Mjölbolsta som är i kraft till och med den sista december.

20 juni 2013: Folkhälsan vill sälja Mjölbolsta

Diskussion om artikeln