Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hollywoodstjärnor: Meryl Streep

Från 2013
Uppdaterad 18.07.2013 11:04.
Meryl Streep
Bildtext Meryl Streep Bild: EPA/Sebastian Kahnert
Bild: EPA/Sebastian Kahnert

Talar man om Hollywoodstjärnor finns det en som lyser allra klarast. Det är den omåttligt begåvade skådespelaren Meryl Streep. Hollywoods okrönta drottning.

Drottning väljer jag att kalla Streep därför att hon hör till en av de intressantaste och flitigaste skådespelarna i USA. Prisbelönad är hon också, det finns nämligen ingen skådespelare som har lika många oscarsnomineringar som Meryl Streep – hon har 17 gånger blivit nominerad och har vunnit 3 oscars. (Det är för övrigt bara Katherine Hepburn som vunnit flere oscars, hon har fyra stycken.) Men Meryl Streep är å andra sidan bara 64 år gammal så hon har ännu gott om tid att plocka hem några oscarsstatyetter till.

Det intressanta med Streep är också att hon är en Hollywood-drottning som egentligen aldrig varit särskilt intresserad av själva Hollywood. Streep har så gott som hela sitt liv bott på USAs östkust i Connecticut. Hon har heller aldrig figurerat i skvallerpressen för det har egentligen aldrig funnits nåt att skvallra om, Meryl Streep är sedan 35 år gift med en skulptören Don Gummer och har fyra barn.

Karriären har egentligen gått från framgång till ännu större framgång. För Meryl Streep är skådespelaren som aldrig gör dåliga roller, hon har varit med i mindre bra filmer, som t.ex. She-devil eller Death becomes her, men Streep har alltid gjort bra karaktärer, karaktärer som stiger fram och skiljer sig från mängden. Det är alltid hon som lyft en dålig film, aldrig sänkt en film.

Meryl Streep började som teaterskådespelare och fick sitt genombrott inom 1978 med filmen The Deer Hunter, hon blev genast oscarsnomnierad och fick en oscar redan följande år då hon spelade Joanna i skilsmässodramat Kramer vs. Kramer.

1982 kom sedan hennes andra oscar, för huvudrollen i Sophie’s Choice. Streep lärde sig tala med polsk accent för den rollen och att härma olika accenter är nåt som hon ofta blivit hyllad för. Streep har t.ex. spelat roller med brittisk accent, australiensisk accent och dansk accent som då hon spelade Karen Blixen i Out of Africa.

Man kan säga att Streep blivit känd för sina allvarliga och seriösa rollkaraktärer men för Streep har det aldrig varit ett problem att även göra lättsamma komedier. Inte ens en kommersiell filmmusikal som Mamma Mia är nåt problem.

Sedan är det klart att Meryl Streep är lite i sitt esse då hon får spela karaktärer som har makt, respekt och är hänsynslösa som t.ex. modechefredaktör i Devil Wears Prada eller Margaret Thatcher i Iron Lady.

Senare i år kommer vi att se henne i filmen August: Osage County. Den är baserad på en teaterpjäs med samma namn (då den tidigare i år sattes upp på Svenska Teatern i Helsingfors hette den En familj).

August: Osage County är en film man redan talar om eftersom filmversionen är fullproppad med kända skådespelare som Julia Roberts, Ewan McGregor, Juliette Lewis, Chris Cooper, Sam Shephard och så Meryl Streep i rollen som mamma Violet i den dysfunktionella familjen Weston.

August: Osage County

Redaktör : Johanna Grönqvist

Hör inslaget om Meryl Streep i Kulturtimmen, Radio Vega, torsdag 18.7.2013 mellan kl. 14:03-15:00!