Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stor roll väntar Roos

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2013 16:29.

En av Finlands bästa damhandbollspelare Alexandra Roos bytte efter den gångna säsongen både klubb och serienivå i Sverige. I stort satsande Skara HF i Allsvenskan tänker både Roos och laget kliva till en ny nivå.

Förra säsongen led Alexandra Roos av en knäskada och kunde spela i endast 14 matcher i Skövde HF i Elitserien. Efter säsongen valde hon att byta till Skara HF och Allsvenskan. Den geografiska förflyttningen är inte stor, men vad gäller ansvar och rollen i det nya laget väntar sig Roos en märkbar omvandling.

- Det här laget kan ge mig den roll jag har sökt efter under mina år utomlands. Jag kommer att få mera ansvar och speltid. Just nu är jag ensam på min position så jag får känslan av att de litar på att jag kommer att klara min uppgift och att de inte behöver någon annan bakom mig, den tilliten har jag sökt.

Skara HF har vid sidan av Roos värvat även andra tuffa namn och målsättningen för den inkommande säsong är solklar.

- Vi ska stiga till Elitserien, ingen tvekan om saken. De har satsat jättemycket inför kommande säsong och skaffat mig och en hel del andra spelare från Elitserien.

Operation väntar

På onsdagen kommer Roos knä att genomgå en liten operation. Hon väntar sig ändå hinna rehabiliteras på bara några veckor.

- Ett år sedan opererades mitt korsband och jag har fortfarande lite problem men knäet. Det bästa alternativet är att nu fixa det så att jag ska vara "fit for fight" då säsongen börjar.

- Förhoppningsvis kan jag vara med redan då vi drar igång med träningarna i augusti.

Exempel från Sverige i träning

Under åren i Norge o Sverige har Roos fått uppleva en annan form av proffsighet än vad hon vant sig med före flytten utomlands. I träningarna reagerar hon ofta på saker man i Finland kunde ta lärdom av.

- Jag lägger ständigt märke till saker som man kunde ta exempel av i Finland. Den största skillnaden ligger i träningsmängderna men det finns mycket småsaker som jag tycker man i Finland kunde göra bättre. Det allra bästa skulle vara om finländska klubbar skulle komma på besök till svenska lags träningar.

Också vad gäller sommarträning tänker man annorlunda i Sverige än vad man gör i Finland.

- Här i Finland tänker man lite så att man inte ska träna alltför hårt eller lyfta alltför mycket vikter, man vill liksom inte ta ut sig på sommaren. I Sverige tänker man annorlunda. Där lyfter man större tyngder och tränar annars också hårdare, och det är det som sedan bär frukt när säsongen börjar.

Diskussion om artikeln