Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Säsong för grillgräl med grannen

Från 2013
Bildtext Mums, säger köttätaren om grillkorv
Bild: Yle

Så här års hettar grillandet på balkongerna upp känslor. Trots att många upplever grannens grillande som störande så kan husbolagen inte direkt ingripa, eftersom det inte är förbjudet i lagen.

Lagstiftningen förbjuder nämligen enbart öppen eld, säger jurist Marina Furuhjelm vid Disponentförbundet.

-Problemen uppstår ofta då det finns någon som väljer att inte följa husbolagets bestämmelser utan väljer att följa så att säga det som lagen tillåter och bestämmer sig för att ändå grilla.

Många husbolag förbjuder grillning på balkongen men det är svårt att sätta stopp för grillandet. Furuhjelm påminner om att de gemensamma spelreglerna endast fungerar så länge alla följer dem.

Husbolaget kan ändå inte automatiskt förbjuda balkonggrillning och bostadsägaren har rätt att besluta vad man gör på den egna balkongen. Detta förutsatt att brandmyndigheten inte skilt har förbjudit grillandet på balkongen.

Bevis krävs för att grillning är en brandrisk

Om husbolaget förbjuder balkonggrillning så krävs det bevis på att grillandet faktiskt är en brandrisk. Brandrisk uppstår exempelvis om balkongen är byggd av trä.

Det ligger på disponentens och husbolagsstyrelsens ansvar att utreda om brandmyndigheten har förbjudit grillandet.

Vid Disponentförbundet föreslår man att fastställa gemensamma ordningsregler i husbolaget. Husbolaget kan själv bestämma huruvida grillning på balkongen är förbjudet eller tillåtet. Sedan är det upp till invånarna huruvida man väljer att följa reglerna och bevara grannsämjan, eller bryta mot reglerna och riskera att hamna i bråk med grannarna.

Den som ordnar grillfest på balkongen ska tänka på följande:

  • öppen eld är förbjuden på balkongen, med andra ord är det förbjudet att använda engångsgrill
  • det mest säkra alternativet är el- och gasgrill
  • kolgrill får användas bara om grillkärlet är rent