Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Genusfotografen avslöjar stereotypier

Från 2013
Uppdaterad 28.06.2013 13:56.
Bildtext Genusfotografen Tomas Gunnarsson porträtterad i en klassisk kvinnlig posé.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Tomas Gunnarsson kallar sig själv för genusfotograf. Han säger att det innebär att han är medveten om att kvinnor och män porträtteras olika i medier och reklam. Gunnarsson har en blogg där han lyfter fram hur det kan se ut. Dessutom föreläser han om ämnet.

Gunnarsson bor i Stockholm men är nu i Helsingfors, med anledning av festivalen Helsinki Pride, där han höll en föreläsning i går, torsdag.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Huvudstadsregionen: Tomas Gunnarsson - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Jag är utbildad journalöist och har jobbat som fotograf i många år. Jag hamnade i början av min karriär i en rätt så grabbig miljö och det här var en reaktion mot det. Jag jopbbade på nöjestidningar och speltidningar och där var det ganska mycket objektifierande av kvinnor. Jag pluggade därför genus och hittade en annan väg.

Men vad spelar det för roll hur kvinnor och män porträtteras?
- Det är en maktfråga. Att kvinnor alltid ska behaga betraktaren, medan män aldrig behöver göra det.Män står ofta med armarna i kors på bild.

Vad borde göras för att ändra på det här?
- Först bör man vara medveten om det här och sedan kan man fundera på att göra tvärtom.

Avslöjade fiskporr

Ett av Gunnarsson mest uppmärksammade blogg-inlägg handlar om döda fiskar som porträtteras med halvnakna kvinnor i Danmarks största fisketidning Fisk&Fri. Gunnarsson berättar att han fick ett tips om bilderna och skrev sedan ett inlägg som fick stort genomslag. Bland annat lyftes det upp av Aftonbladet.

- Fisk&Fri tog bort bilderna med döda fiskar och kvinnor efter mitt blogg-inlägg, säger Gunnarsson nu.

Gunnarsson granskade också dagens Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet (den 28.6) med genusglasögon.

- I HS är det 26 män och 9 kvinnor på bild i nyhetsdelen av tidningen. I HS finns det ändå skrattande män på bild och det hör till ovanligheterna. En bra sak som jag märkte med båda tidingarna var att de inte hade porträtterat de kvinnliga am. fotbollspelarna stereoptypt. De var inte fotade utan hjälm och med ett leende på läpparna.

Så olika kan män och kvinnor porträtteras

Exemplen är från Tomas Gunnarssons blogg: